You are here

ONG-urile de media solicită elucidarea cazului de agresare a reporterului Vadim Ungureanu

Organizațiile non-guvernamentale de media solicită Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Procuraturii Generale (PG) să investigheze minuțios și să elucideze cazul semnalat de reporterul portalului Deschide.md, Vadim Ungureanu, iar persoanele vinovate să fie pedepsite conform legislaţiei în vigoare.

Conform portalului Deschide.md, marți, reporterul stagiar Vadim Ungureanu a fost agresat fizic la intersecția străzilor 31 August 1989 și Sfatul Țării din municipiul Chişinău, de către proprietarul unui autoturism parcat neregulamentar, pe care acesta îl fotografia. Din spusele reporterului şi din fotografii reiese că în momentul incidentului la fața locului se afla și un echipaj al Inspectoratului General al Poliției.

Actele de agresiune fizică asupra jurnaliştilor trebuie pedepsite, pentru a descuraja astfel de comportamente în relaţie cu presa sau cu societatea civilă. Conform prevederilor Codului Penal, persoanele vinovate de împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sunt pasibile de pedeapsă. Este de datoria MAI să ia toate măsurile pentru a proteja jurnaliștii de acțiuni de agresiune și intimidare, inclusiv prin programe speciale de instruire a agenților de ordine.

Solicităm organelor de drept să ancheteze cazul de împiedicare a exercitării activității jurnaliștilor, precum și presupusa agresare a reporterului, iar în cazul în care vina agresorului va fi dovedită, acesta să fie pedepsit conform legislaţiei în vigoare. Totodată, solicităm conducerii MAI să dispună o anchetă internă în vederea elucidării inacțiunii echipajului de poliție care, după părerea noastră, era obligat să intervină.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Centrul de Investigații Jurnalistice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Asociația Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul „Acces-info"
Uniunea Jurnaliștilor din Moldova