
Cei douăzeci de participanţi au discutat despre importanţa majoră a fenomenului de solidarizare a jurnaliştilor. În acest context, a fost propusă crearea Uniunii jurnaliştilor independenţi – ca organizaţie parteneră a actualei Uniuni a jurnaliştilor transnistreni, care ar trebui să fie mult mai activă.
Majoritatea participanţilor consideră această idee ca fiind promiţătoare, însă prematură, şi pledează ca pentru început să se încerce revitalizarea structurii existente. Aceasta pentru că, potrivit spuselor Nataliei Vorobiev, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor transnistreni, la momentul actual, mulţi jurnalişti sunt membri ai Uniunii formal, nu manifestă interes faţă de activitatea acesteia şi nu achită cotizaţiile de membru.
Angelica Jelnova, redactor-şef al postului de Radio „Jelannoye” din Râbniţa, a menţionat că „societatea transnistreană are nevoie de solidarizarea jurnaliştilor, aceasta fiind benefică în primul rând pentru jurnalişti, însă, în prezent această solidarizare lipseşte”.
Pentru a îmbunătăţi situaţia, a fost propusă organizarea mai multor întâlniri cu jurnaliştii la sediul organizaţiilor de media pe care le reprezintă, pentru a face schimb de experienţă, precum şi organizarea unei serii de mese rotunde referitor la subiectele de actualitate din regiune, şi modalităţile de mediatizare a acestora prin intermediul mass-media.
De asemenea, s-a propus şi organizarea unor programe de instruire pentru jurnaliştii începători conduse de ziariştii cu experienţă şi crearea unui web-site - ca platformă pentru schimb de opinii, informaţii şi plasarea pe acesta a unei baze de date a organizaţiilor de media şi a jurnaliştilor cu indicarea subiectelor mediatizate de aceştia. De asemenea, participanţii au sugerat ca pe site-ul sus-menţionat să fie publicată o „listă neagră” a instituţiilor, care au încălcat dreptul jurnaliştilor din regiune la accesul la informaţii şi să scrie despre experienţa negativă de care au avut parte.
La discuţii au participat jurnalişti de la Tiraspol, Bender, Râbniţa şi Dubăsari.
Clubul de presă a fost organizat de către Centrul Media de la Tiraspol în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţii mass-media de a reflecta subiecte de interes public”, cu sprijinul financiar al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului.