You are here

A fost lansata campania "Zilele Libertatii Presei - 2010"

04 May 2010
638 reads

03.05.2010/ Şapte organizaţii de media din Moldova au lansat, luni, 3 mai, într-o conferinţă de presă comună, „Zilele Libertăţii Presei”. Cu această ocazie, au fost difuzate Memoriul privind libertatea presei în R. Moldova, în perioada 3 mai 2009 - 3 mai 2010, şi agenda activităţilor, ce vor fi organizate pe parcursul întregii săptămâni.

Semnatarii Memoriului: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice Libere, Centrul „Acces-Info”, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, au constatat că presa din Moldova încă nu este liberă. 

Astfel, directorul CJI, Nadine Gogu, a menţionat că „situaţia libertăţii presei în Moldova, în perioada 3 mai 2009 - 3 mai 2010, merită să fie examinată şi analizată prin prisma a două intervale de timp: până şi după alegerile anticipate din 29 iulie 2009". Ea a completat că în prima perioadă s-a atestat un grav declin al mass-media autohtone, iar în a doua, după alegerile anticipate, a fost remarcată o anumită deschidere faţă de problemele presei, iar presiunile asupra acesteia au scăzut. S-a menţionat, de asemenea, că Ziua Libertăţii Presei constituie un prilej de a vorbi despre necesitatea asigurării independenţei şi libertăţii presei. „Este o zi în care mass-media din multe ţări poate să vorbească despre abuzuri, despre curajul jurnaliştilor care activează în condiţii de risc, care sunt arestaţi şi abuzaţi", a spus directorul CJI. 

În aceeaşi ordine de idei, Vasile State, coordonator de programe în cadrul APEL, a afirmat că în pofida unui anumit optimism afişat de autorii Memoriului, în domeniul audiovizualului nu s-au înregistrat evoluţii serioase. 

Directorul API, Petru Macovei, a îndemnat ziariştii din Moldova să semnaleze cazurile de abuz împotriva jurnaliştilor, menţionând că în lume se menţine o tendinţă îngrijorătoare în privinţa maltratării şi uciderii acestora. El a comunicat că API a anulat acţiunea de pichetare a sediilor Guvernului şi Parlamentului, deoarece autorităţile au elaborat modificări în Codul Fiscal, astfel încât taxa locală pentru publicitate (percepută de la ziare, posturile TV, radio şi site-urile pe Internet), introdusă la 1 ianuarie 2010, să fie anulată. 

Referindu-se la problemele cu care se confruntă astăzi jurnaliştii, Preşedintele UJM, Valeriu Saharneanu, a menţionat că arestarea colegului de breaslă, Ernest Vardanean, de către administraţia secesionistă de la Tiraspol, reprezintă o ruşine pentru Moldova. El a chemat mass-media, ONG-urile, cetăţenii să participe la mitingul de solidaritate, din scuarul Operei Naţionale, pentru a cere eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean.