You are here

Programul Mass-Media in Republica Moldova continua cu noi activitati

28 May 2010
694 reads

28.05.10/ Opt cameramani, reprezentanţi ai posturilor locale de televiziune din Cimişlia, Comrat, Drochia, Rezina, Soroca şi Ungheni au participat la un program de instruire, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent la 26 mai.

Agenda a inclus mai multe subiecte, printre care: repere şi parametri tehnici ai camerelor de filmat, compoziţia cadrului, reguli de filmare a unui interviu şi a unui stand-up, încadraturile folosite în televiziune şi limbajul televiziunii, greşeli frecvente în procesul de filmare şi metode de evitare a acestora etc.

Potrivit lui Marin Iliuţ, unul din trainerii care a ţinut acest program, cunoaşterea tehnică a camerei de luat vederi nu e suficientă pentru a fi cameraman în televiziune. „Sunt reguli şi principii de filmare clare, care trebuie strict respectate dacă vrem să oferim telespectatorului un produs televizat de calitate”, a mai adăugat Iliuţ.

Participanţii au menţionat că acest program de instruire a fost foarte util pentru ei. „Lucrez de mult în televiziune şi, uneori, îmi pare că ştiu deja tot, ca şi cameraman. În cadrul unor astfel de întruniri, conştientizez, însă, că este loc de mai bine, pentru că vrem să creştem profesional, a spus Victor Todirel de la SOR TV.  

Un alt subiect de interes major, analizat de către participanţi, a fost rolul cameramanului şi relaţia cameraman-reporter in procesul de filmare. După cum a spus şi Sergiu Ciorescu, cel de al doilea trainer, contribuţia cameramanului nu este doar una tehnică. Or, acesta trebuie să vadă mai mult decât vede reporterul şi chiar să-l ajute, pentru că lucrurile bune se fac în echipă, mai ales atunci când vorbim de televiziune, a mai remarcat Ciorescu.

A doua parte a programului de instruire a inclus exerciţii practice. Participanţii, împărţiţi în două grupuri de lucru, au ieșit pe teren, pentru a filma. Tot pe teren, materialele acestora au fost analizate de către traineri. „Am înţeles cauza unor greşeli frecvente pe care acum sper că nu le voi mai descoperi după filmare”, a spus Dumitru Samoilă, cameraman la postul Media TV din Cimişlia.

De asemenea, fiecare participant a beneficiat de consultaţii individuale, reieşind din problemele cu care se confruntă în activitatea lor zilnică.

Această activitate s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Programul Mass – Media în Moldova”, implementat de IREX Moldova în parteneriat cu CJI şi finanţat de USAID