18.06.10/ Paisprezece jurnalişti de investigaţie reprezentând mass-media din toată ţara, inclusiv din Găgăuzia şi Transnistria, au participat în perioada 15-17 iunie 2010 la training-ul „Jurnalismul de investigaţie: noi abordări, noi experienţe”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu People in Peril Association, Slovacia.
Pe parcursul celor trei zile de desfăşurare a seminarului, jurnaliştii au învăţat cum să utilizeze resursele „Google” în scopul colectării informaţiilor şi care sunt cele mai importante principii etice de care trebuie să ţină cont când realizează o investigaţie jurnalistică. „Tehnicile „Google” ne vor fi de real ajutor în activitatea noastră ulterioară, deoarece acestea ne dau posibilitatea să localizăm foarte multe informaţii”, a menţionat Oleg Banaru, unul dintre participanţii la training. De asemenea jurnaliştii au preluat experienţa colegilor slovaci privind crearea unor baze de date utile pentru depistarea cazurilor de falsificare a licitaţiilor publice.
Trainerul seminarului a fost directorul executiv al organizaţiei neguvernamentale „Slovak Alliance Fair Play”, Zuzana Wienk, care a spus că ea nu cunoaşte îndeaproape realitatea din ţara noastră, dar şi mass-media slovacă şi cea din Republica Moldova se confruntă cu aceleaşi probleme, cum ar fi îngrădirea accesului la informaţie, distribuirea incorectă a banilor din bugetul public, etc.
Jurnalista Natalia Morari, co-trainerul acestui program de instruire, a împărtăşit jurnaliştilor experienţa pe care a acumulat-o realizând investigaţii jurnalistice pentru ediţia în limba rusă a ziarului New Times. Ea a venit cu sugestii şi sfaturi practice în ceea ce priveşte modalităţile de obţinere a informaţiilor de la sursele mai puţin accesibile. „A fost interesant să aflăm ce trucuri şi metode folosea Natalia Morari când scria o investigaţie jurnalistică”, a remarcat Maria Parfionova, de la Teleradio Găgăuzia.
Programul va continua cu o vizită de studiu în Slovacia în cadrul căreia zece jurnalişti, care au manifestat interes şi au dat dovadă de perseverenţă şi responsabilitate, vor avea posibilitatea să se întâlnească cu jurnalişti consacraţi de la instituţiile mass-media din această ţară, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai organizaţiilor internaţionale cu sediul la Bratislava.
Programul de instruire a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea jurnalismului de investigaţie”, implementat în parteneriat cu People in Peril Association, din Slovacia, cu suportul financiar al NED (National Endowment for Democracy).