28.06.10/ 14 reporteri, reprezentanţi ai posturilor locale de televiziune din Cimişlia, Drochia, Rezina, Soroca şi Ungheni, au participat la un program de instruire, organizat de Centrul pentru Jurnalism independent(CJI) la 26 şi 27 iunie. Scopul acestui program a fost de a îmbunătăţi abilităţile reporterilor de a scrie ştiri şi reportaje într-un stil unic şi profesionist.
În prima zi de lucru, reporterii au învăţat cum să scrie o ştire de televiziune, de la selectare pînă la redactare finală. Participanţii au primit însărcinări practice, au scris titluri de ştiri, lead-uri şi ştiri sub îndrumarea instructoarei Liliana Barbăroşie. Intrebată de participanţi care ar fi succesul unei ştiri bune, aceasta a remarcat că orice reuşită necesită, în primul rind, multă muncă şi dorinţa de a fi cel mai bun în domeniul ales. “Însuşirea normelor generale de scrierea a ştirilor, valorificate zilnic pe teren, o să vă ajute să deveniţi profesionişti”, a mai adăugat Liliana Barbăroşie.
De asemenea, reporterii au avut de realizat sarcini la cronometru, pornind de la ideea că munca în televiziune presupune şi operativitate, pe lângă multe alte rigori. Reporterii au mărturisit că acest exerciţiu a fost cel mai dificil pentru ei, dar şi unul foarte util. „Deşi a fost simulare şi nu riscam să fiu penalizată de şef că nu dau ştirea la timp, am avut emoţii foarte mari. Am învăţat multe într-un astfel de ritm de lucru”, a menţionat Olesea Pasat de la VTI Ungheni.
A doua zi de instruire a fost dedicată reportajului tv. Instructorul a explicat participanţilor etapele de realizare a unui reportaj tv şi rigorile de care trebuie să ţină cont dacă vor cu adevărat să cucerească telespectatorii. „Dacă în ştire expui fapte, în reportaj – povesteşti, iată de ce succesul reportajului depinde,în mare parte, de iscusinţa autorului de a povesti”, a menţionat Liliana Barbăroşie. Ca exerciţiu practic, participanţii au analizat mai multe reportaje, activitate care i-a ajutat să înţeleagă mai bine cum se face un reportaj bun. ”Cred că primul meu reportaj îl voi scrie abia după acest training, unde am acumulat foarte multe cunoştinţe. Tot ce-am realizat eu pînă acum au fost doar încercări de reportaj, deşi aveam impresia că făceam reportaje”, a spus Ecaterina Ţurcanu de la Elita TV.
Programul de instruire “Producerea buletinelor de ştiri şi a reportajelor TV” s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Programul Mass – Media în Moldova”, implementat de IREX Moldova în parteneriat cu CJI şi finanţat de USAID