26.07.10/ Centrul pentru Jurnalism Independent a organizat, la 24 şi 25 iulie, un program de instruire pentru editori de imagine, reprezentanţi ai posturilor locale de televiziune din Cimişlia (Media TV), Drochia(Drochia TV), Rezina (Elita TV), Soroca (SOR TV) şi Ungheni (VTV TV). Scopul acestui program de instruire a fost de a îmbunătăţi abilităţile de editare a participanţilor, astfel încît emisiunile realizate de aceste posturi locale să fie cit mai bune şi calitative, din punct de vedere al imaginii.
În prima zi de lucru, instructorii Andrei Colţa şi Sergiu Nogai au vorbit despre limbajul şi teoria editării video (sursa, intro, beta, sincron, dezbatere, ambianta, off, etc), au explicat participanţilor cum se selectează şi se plasează corect efectele audio, cum se aleg şi se utilizează adecvat efectele video şi cum se ajustează imaginile cu ajutorul efectelor video etc.
Un subiect de instruire, dar şi de discuţie, în acelaşi timp, a fost rolul editorului de imagine în producerea emisiunilor TV. După cum a remarcat şi instructorul Andrei Colţa, un editor de imagine profesionist este o adevărată „avere” pentru un post de televiziune. „Acesta nu doar editează, dar şi corectează şi îmbunătăţeşte imaginile filmate de cameraman. Deseori, cameramanii filmează, în condiţii nu tocmai bune, în funcţie de eveniment, iar un editor de imagine profesionist ştie cum să confere acel element de calitate imaginii, pentru a atrage ochiul telespectatorului”, a mai adăugat Andrei Colţa.
Ulterior, editorii de imagine au primit şi însărcinări practice. În viziunea participanţilor, acestea au fost o bună modalitate de consolidare a cunoştinţelor însuşite. „De multe ori, ai impresia ca ştii tot. Azi, în timpul exerciţiilor sub ochiul profesorilor, am înţeles că nu e tocmai aşa. Am văzut care-mi sunt greşelile şi mă voi strădui să editez profesionist”, a spus Rodion Virlan de la Media TV (Cimişlia).
În cea de-a doua zi, instructorii împreună cu participanţii au analizat aspectele problematice pe care editorii de imagine le întîlnesc în activitatea lor zilnică. În funcţie de acestea, fiecare participant a primit consultaţii individuale.
Programul de instruire “Editarea ştirilor TV: reguli şi principii generale” a fost organizat în cadrul proiectului „Programul Mass – Media în Moldova”, implementat de IREX Moldova în parteneriat cu CJI şi finanţat de USAID.
Tot în cadrul acestui proiect se desfăşoară, periodic, programe de instruire şi consultanţă pentru colaboratorii posturilor de televiziune din Cimişlia, Drochia, Rezina, Soroca, Ungheni şi Comrat.