You are here

Principiile eticii profesionale - analizate de jurnalistii din Moldova

28 September 2010
1233 reads

27.09.10/ Paisprezece jurnalişti de la diferite instituţii mass-media din Republica Moldova, inclusiv Găgăuz-Yeri şi regiunea transnistreană, au fost instruiţi cum să reflecte subiectele de interes public, respectând principiile eticii profesionale. În perioada 23-25 septembrie 2010, ghidaţi de un trainer din Bulgaria şi unul din Republica Moldova, participanţii în proiectul gestionat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au învăţat cum să scrie despre corupţie, sărăcie, cum să reflecte problemele copiilor, persoanelor cu dizabilităţi, cum să depisteze publicitatea ascunsă, etc.

Subiectele puse în discuţie au fost însoţite de exemple reale din mass-media bulgară şi din experienţa jurnalistică a participanţilor. Potrivit trainerului bulgar Alexenia Dimitrova respectarea principiilor etice este esenţială pentru un bun profesionist, iar atunci când scrie jurnalistul trebuie să fie absolut convins că nu a încălcat nici o normă etică. „Anume acest fapt face diferenţa dintre jurnalismul de înaltă calitate şi presa de bulevard”, a menţionat Alexenia Dimitrova.

Cristina Aramă, colaborator la ziarul Ora Locală, Ialoveni a remarcat că cel mai captivant subiect a fost etica în fotografii. „Am avut discuţii contradictorii cu colegii mei referitor la publicarea unor fotografii, ce înfăţişează persoane minore, cu dizabilităţi, din grupuri social vulnerabile. De asemenea, am aflat că oricare ar fi eroul materialului, trebuie să scriem despre el cu responsabilitate şi să încercăm să evităm tonul ofensator şi moralizator”, a precizat Cristina Aramă. 

Natalia Cebotari, redactorul ziarului „Знамя” din Ciadâr-Lunga, a accentuat că jurnaliştii trebuie să fie mult mai responsabili, atenţi şi toleranţi, să ţină cont de principiile etice esenţiale, atunci când scriu despre anumite categorii de oameni. „Voi merge în redacţie şi voi împărtăşi neapărat colegilor mei experienţa pe care am obţinut-o la acest training”, a adăugat Natalia Cebotari. 

În concluzie, co-trainerul seminarului, Veceslav Perunov (redactor „SP”, Bălţi),  a spus că după acest program va propune mai multe modificări şi completări la Ghidul de Stil cu norme etice elaborat de Asociaţia Presei Independente, deoarece respectarea principiilor etice este cu adevărat o problemă a mass-media din Moldova.

Training-ul „Etica jurnalistică: interdicţii şi permisiuni” s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţilor mass-media de a reflecta subiectele de interes public”, cu susţinerea financiară a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului. Proiectul este implementat de CJI în parteneriat cu Centrul Media de la Tiraspol şi Centrul pentru Dezvoltare Media, din Sofia, Bulgaria.