You are here

O sedinta speciala a Clubului de Presa a avut loc la Comrat

22 November 2010
661 reads

Mai mulţi experţi şi jurnalişti de la Chişinău, Comrat şi Cimişlia au discutat, în cadrul unei şedinţe a Clubului de Presă din 18 noiembrie, despre modalităţile de reflectare de către mass-media a campaniei electorale din UTA Găgăuz-Yeri.

Jurnaliştii au subliniat că mass-media din Gagauzia se confruntă cu o serie de probleme în ceea ce priveşte mediatizarea campaniei electorale. Totodată experţii au precizat că în orice situaţie jurnaliştii trebuie să respecte prevederile Regulamentului de reflectare de către mass-media a campaniei electorale.

Stepan Piron, directorul Centrului de Jurnalism Independent de la Comrat, a menţionat că una din probleme este folosirea de către mass-media găgăuză a publicităţii electorale ascunse. El a remarcat că în programele informative apar candidaţi electorali, funcţionari care nu au degrevat din funcţiile publice sau care nu şi-au depus mandatele din Adunarea Populară. „Aceasta înseamnă că aceşti candidaţi utilizează resursele administrative şi sunt privilegiaţi în comparaţie cu alţi concurenţi electorali”, a conchis Stepan Piron.

Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociaţiei Presei Electronice APEL, a spus că una din soluţiile acestei probleme ar fi ca jurnaliştii să aleagă evenimentele despre care să scrie. „Înainte de a merge la un eveniment la care participă şi un candidat electoral, trebuie să apreciem pentru câţi cititori sau telespectatori va prezenta interes acest eveniment. Astfel jurnaliştii vor putea evita promovarea publicităţii electorale ascunse”, a explicat Ion Bunduchi.

Ecaterina Jecova, preşedintele companiei Teleradio-Gagauzia, a sugerat că în cazul în care jurnalistul totuşi reflectă evenimentul, ce nu prezintă interes public, dar la care a participat un concurent electoral, atunci mass-media trebuie să acorde timpi egali de emisie tuturor celorlalţi candidaţi. „Astfel jurnaliştii vor mediatiza campania electorală corect şi echidistant, vor respecta prevederile Regulamentelor de reflectare a campaniei electorale şi vor evita să facă publicitate ascunsă în favoarea unor sau altor candidaţi electorali”, a concluzionat Ecaterina Jecova.   

Clubul de presă a fost  organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent  în cadrul proiectului  Fortificarea capacităţilor mass-media de a reflecta subiectele de interes public”, cu susţinerea financiară a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului.