You are here

A fost lansata campania "Zilele Libertatii Presei - 2011"

03 May 2011
598 reads
03.05.11/ Opt organizaţii de media din Moldova au lansat, marţi, Foto: IJC3 mai, într-o conferinţă de presă comună, „Zilele Libertăţii Presei”. Cu această ocazie, au fost difuzate Memoriul privind libertatea presei în R. Moldova, în perioada 3 mai 2010 - 3 mai 2011, şi agenda activităţilor ce vor fi organizate pe parcursul lunii mai.

Semnatarii memoriului au constatat că presa din Moldova încă nu este liberă. „Situaţia presei în Republica Moldova s-a ameliorat în ultimul an, fapt dovedit şi de clasamentele internaţionale ale libertăţii presei care plasează ţara noastră pe câteva poziţii mai sus faţă de anii trecuţi. Totuşi, lucrurile nu stau atât de bine încât să intrăm în grupul ţărilor cu presă liberă” se indica în memoriu.

Referindu-se la memoriul lansat, directoarea CJI, Nadine Gogu, a menţionat că acesta punctează factorii esenţiali care au contribuit la îmbunătăţirea indicelui de libertate a presei în Republica Moldova. „Aceste progrese pe care le notăm astăzi se datorează perfecţionării cadrului legislativ, noilor apariţii pe piaţa media autohtonă, precum şi reformelor care au loc în cadrul audiovizualului public, lucru remarcat şi de către organizaţiile internaţionale”, a mai adăugat Nadine Gogu. 

Cu toate acestea, semnatarii memoriului consideră că mai este cale de parcurs până când vom putea spune că avem presă liberă. „În pofida unor îmbunătăţiri, politicienii, din păcate, continuă să recurgă la diferite măsuri pentru a încerca să manipuleze presa”, a spus Petru Macovei, directorul API.

În aceeaşi ordine de idei, Vasile Spinei, director „Acces-Info”, a afirmat că, în pofida unui anumit optimism sesizat în memoriu, mai sunt încă multe de făcut la acest capitol. „Deşi am scăpat de grija marşurilor şi a protestelor, presa, uneori, cade în capcana politicienilor, asistăm la carnavalul declaraţiilor, iar problemele care-l preocupă pe cetăţean rămân ignorate”, a mai precizat Vasile Spinei.

Natalia Anisimova, director al organizaţiei "MediArt Dialog", prezentă la eveniment, a notat că astăzi  jurnaliştii sunt împărţiţi în două tabere, jurnalişti din presă rusă şi jurnalişti din presa de limbă română. În acest context, organizaţia "MediArt Dialog" organizează, astăzi, un media forum cu scopul de a încuraja cooperarea dintre jurnalişti, reprezentanţi ai presei ruse şi de limbă română.

Ziua mondială a libertăţii presei este marcată în fiecare an, la 3 mai, începând cu anul 1993, atunci când Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai  Ziua mondială a libertăţii presei.

Semnatarii Memoriului privind libertatea presei în R. Moldova, în perioada 3 mai 2010 - 3 mai 2011: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice, Centrul „Acces-Info”, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Comitetul pentru Libertatea Presei