
Cu excepţia unui post de televiziune şi a două ziare, în mass-media analizate nu se observă abateri grave de la standardele profesionale şi principiile deontologice.
- Postul privat cu acoperire naţională Prime TV reflectă campania cu respectarea standardelor profesionale şi etice. Judecând după frecvenţa apariţiei concurenţilor electorali în ştiri, constatăm o anumită favorizare a candidaţilor PDM în ştiri.
- Postul privat cu acoperire naţională NIT continuă să promoveze deschis PCRM-ul nu doar prin spaţiul oferit materialelor despre acest concurent electoral, ci şi prin modul de abordare a subiectelor. Majoritatea ştirilor puse pe post de NIT în perioada de referinţă au fost părtinitoare, fiind utilizate caricaturi şi imagini de arhivă în scopul discreditării anumitor actori politici.
- Postul cu acoperire regională N4 favorizează uşor PLDM atât prin ştiri cu caracter electoral direct, cât şi prin ştiri de imagine cu prezenţa premierului Filat.
- Posturile Euro TV şi Jurnal TV au avut un comportament echilibrat, fără abateri evidente de la standardele profesionale şi deontologice. Totuşi, la Euro TV se remarcă o uşoară favorizare a PL, prin numărul mai mare de ştiri cu prezenţa candidatului PL la funcţia de primar de Chişinău.
- Ziarele Adevărul şi Jurnal de Chişinău au reflectat campania echilibrat, fără a se situa de partea unor sau altor concurenţi electorali.
- În Timpul de dimineaţă nu au fost înregistrate abateri grave de la standardele profesionale şi deontologice. Au fost remarcate unele probleme la capitolul echilibrului surselor în materialele controversate, fiind înregistrate şi câteva materiale care pot fi catalogate ca şi publicitate mascată.
- Publicaţiile Moldova suverană şi Nezavisimaia Moldova au făcut partizanat deschis în favoarea candidatului PCRM şi în defavoarea celorlalţi concurenţi electorali din partea PL, PLDM şi PDM. În ambele ziare se menţine tendinţa de a prezenta informaţie mai mult unilaterală, bazată pe o singură sau mai multe surse, dar care exprimă aceleaşi puncte de vedere. Limbajul utilizat, în special în materialele de opinie, este deseori peiorativ.
Scopul acestui proiect este de a monitoriza şi informa publicul referitor la comportamentul mass-media audiovizuale în campania electorală, inclusiv a accesului concurenţilor electorali la mass-media şi asigurarea pluralismului de opinie.
Raportul este realizat în cadrul proiectului „Monitorizarea mass-media în campania electorală”, cu susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei (DANIDA). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.