You are here

Jurnalistii din Moldova au invatat cum sa promoveze dreptul la viata

21 November 2011
613 reads

21.11.11/ Paisprezece jurnalişti de la Comrat, Chişinău, Tiraspol şi Bălţi au beneficiat de instruire în cadrul unui atelier cu genericul „Sentinţa cu moartea versus valorile unei societăţi democratice”, organizat la 18 noiembrie, de Amnesty International Moldova (AIM) în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent.

Atelierul a început cu explicaţiile experţilor Veaceslav Balan (expert Amnesty International Moldova) şi Radu Benea (editor Radio Europa Liberă) despre conceptele fundamentale privind dreptul la viaţă şi pedeapsa cu moartea, practica internaţională în domeniul aplicării sentinţei cu moartea, atitudinea Republicii Moldova faţă de ţările care continuă să aplice pedeapsa cu moartea.

Cea de-a doua parte a programului de instruire a inclus un exerciţiu practic, care a ajutat jurnaliştii să înţeleagă că dreptul la viaţa este un drept absolut de care nimeni nu poate fi privat, şi discuţii despre tehnicile de abordare în mass-media a dreptului la viaţa şi pedeapsa cu moartea.

Participaţii la atelier au menţionat că subiectul abordat este unul extrem de interesant, în pofida faptului că pedeapsa cu moartea nu se aplică în Republica Moldova. Astfel, Irina Frasuneac, editor în cadrul Departamentului Actualităţi, Radio Moldova, a menţionat că cel mai important beneficiu al acestui training a fost faptul că mulţi dintre participanţi care erau pro pedeapsa cu moartea într-un final şi-au schimbat opinia, conştientizând că ei sunt formatorii opiniei publice şi că mass-media nu ar trebui să fie cele care să promoveze sentinţa cu moartea.    

Seria de ateliere tematice se va finaliza în luna ianuarie 2012, participanţii fiind încurajaţi să participe la un concurs de materiale jurnalistice care să abordeze tematica drepturilor omului. Cei mai buni autori ai acestor materiale vor avea posibilitatea să efectueze o vizită de studiu în Turcia.

Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului „Drepturile omului – jurnaliștii pentru un public informat”, implementat de AIM în parteneriat cu CJI, cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Black Sea Trust for Regional Cooperation.