
Referindu-se la ultimele infracţiuni grave săvârşite pe teritoriul Moldovei şi la nivelul criminalităţii perceput de cetăţeni ca fiind unul în creştere, reprezentanţii instituţiilor de ordine şi membrii societăţii civile prezenţi la eveniment au avut opinii diferite. Pe de o parte Ion Bodrug, adjunctul directorului Departamentului de Poliţie din cadrul MAI, spune că la etapa actuală securitatea şi siguranţă personală din societate lasă de dorit, însă crimele grave şi excepţional de grave sunt în scădere cu 26 la sută, starea criminogenă din Moldova fiind sub control.
De altă părere este Ion Guzun, expert, Centrul de Resurse Juridice, care a remarcat că există o discrepanţă dintre statisticile prezentate de MAI şi Procuratura Generală, ceea ce înseamnă că nu există transparenţă şi nu sunt aplicate aceleaşi principii.
Un alt subiect abordat la Clubul de Presă a fost corupţia, inclusiv printre reprezentanţii organelor de drept, în anul 2010 de către CCCEC fiind descoperite 50-60 de cazuri de corupţie în care au fost implicaţi angajaţi ai organelor de drept. „În urma unui experiment, 18 din 20 conducători auto au oferit de la bun început mită ofiţerului poliţiei rutiere, ceea ce demonstrează că fenomenul corupţiei există la toate nivelele, însă în societate ar trebui să se discute şi despre dare de mită, nu doar despre luare de mită”, a specificat Ion Bodrug.
De asemenea, jurnaliştii şi invitaţii la Clubul de Presă au fost interesaţi să discute şi despre conceptele de reformare ale MAI şi CCCEC, scopul esenţial ale acestora fiind sporirea încrederii cetăţenilor în aceste instituţii. Potrivit conceptelor de reformare, şeful Poliţiei va fi numit de către Guvern pe un termen de 5 ani, pentru a evita politizarea acestei instituţii, iar CCCEC urmează să treacă din subordinea Guvernului sub controlul parlamentar.
Vorbind despre reformele pregătite pentru CCCEC şi MAI, Vasile Botnaru, şeful biroului Radio „Europa Liberă” la Chişinău, a accentuat că cetăţenii ar trebui să analizeze la rece conceptele de reformare ale MAI şi CCCEC, pentru ca acestea să nu fie îngropate de către politicieni.
Sceptic în privinţa implementării acestor reforme, Ion Guzun, expert, Centrul de Resurse Juridice, consideră că o reformă nouă nu se poate face cu oameni vechi, or sunt necesare garanţii din partea guvernării că aceste reforme vor fi realizate.
La Clubul de Presă au participat reprezentanţi ai societăţii civile şi mai mulţi jurnalişti de la Chişinău, Bender şi Comrat.
Clubul de presă a fost organizat de CJI în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţilor mass-media de a reflecta subiectele de interes public”, cu susţinerea financiară a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului.