You are here

Jurnal TV, avertizat public de CA pentru lipsa dreptului la replică după difuzarea unei conferințe de presă a lui Renato Usatîi

08 October 2020
1122 reads
Consiliul Audiovizualului (CA) a avertizat public postul de televiziune Jurnal TV pentru că nu a asigurat opiniile celor vizați în cadrul unei conferințe de presă a liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, transmisă în direct. Sancțiunea a fost aplicată în urma sesizării șefului Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, menționat în discursul lui Usatîi. TVC 21 și BTV i-au asigurat, ulterior, dreptul la replică.

În sesizarea depusă la CA, polițistul Valeriu Cojocaru s-a arătat nemulțumit că cele trei posturi de televiziune au difuzat conferința de presă a politicianului Renato Usatîi în direct, pe 27 august, în cadrul căreia ultimul l-ar fi defăimat. Cojocaru a solicitat sancționarea posturilor menționate în cazul în care vor fi constatate încălcări. Reprezentanții postului de televiziune TVC 21 au anunțat CA că au realizat un reportaj, ulterior, în care au expus poziția lui Valeriu Cojocaru. La fel a procedat și radiodifuzorul BTV.

Administrația Jurnal TV a menționat pentru CA că nu este de acord cu învinuirile polițistului, deoarece ei nu ar fi responsabili de ceea ce a declarat politicianul și nu pot să intervină în conținutul transmis în direct. „Evenimentul organizat de politicianul Renato Usatîi nu este un program organizat de postul nostru, nu a fost moderat de postul nostru, ci acesta a fost preluat și difuzat în regim live”, se spune în scrisoarea Jurnal TV către CA.

Argumentele Jurnal TV nu i-au convins pe membrii Consiliului, care au decis să sancționeze postul de televiziune pentru că nu a respectat cerința legală privind „asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”. „Jurnal TV se eschivează de la legislația în vigoare, fiindcă furnizorul de servicii media este cel care poartă răspundere pentru conținutul media difuzat la postul de televiziune”, a afirmat membra CA Lidia Viziru.
 
Sursa foto: Captură foto/jurnal.md