Eşti aici

Zece Jurnalişti ai Anului 2006

Serata tradiţională de decernare a premii­lor “10 jurnalişti ai anului” (ediţia a XII-a) a avut loc la 20 decembrie 2006, în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.
 
Procesul de selectare a jurnaliştilor anului 2006 s-a desfăşurat în trei etape. În prima etapă, instituţiile media din Republica Moldova au propus câte trei candidaţi la aceste premii: un jurnalist din cadrul propriei redacţii şi doi jur­nalişti din cadrul altor redacţii. De asemenea, a fost format un grup de nouă experţi, din care au făcut parte reprezentanţi ai societăţii civi­le, uniunilor de creaţie, cercurilor academice, organizaţiilor internaţionale (care au programe pentru mass-media), precum şi reprezentanţi ai serviciilor de presă, care au monitorizat mass-media din Republica Moldova şi au propus candidaţii pentru aceste premii. Decizia finală (etapa a treia) a fost luată de către Consi­liul de experţi de pe lângă CIJ, în baza număru­lui de voturi acumulate de jurnalişti în primele două etape. La desemnarea candidaţilor s-a ţinut cont de următoarele criterii: profesio­nalism, respectarea normelor deontologice, impactul asupra opiniei publice, gradul de risc asumat şi de obiectivitate, precum şi devota­mentul faţă de profesie.
 
Jurnaliştii anului 2006 sunt:
1. Alina Ţurcanu, „Timpul de dimineaţă”;
2. Andrei Cibotaru, Agenţia „Basa-press”;
3. Aneta Grosu, „Ziarul de Gardă”;
4. Constantin Cheianu, „Jurnal de Chişinău”, Radio “Pro FM”;
5. Dmitri Calac, „Ekonomiceskoe obozrenie”/”Logos Press”;
6. Olga Şveichina, „Kişiniovski obozrevatel’”;
7. Petru Terguţă, TV 7;
8. Raisa Lozinschi, „Jurnal de Chişinău”;
9. Tudor Iaşcenco, „Cuvântul”, Rezina;
10. Violeta Ciocanu, “Radio Moldova”.
Au fost acordate următoarele premii speciale:
- Premiul de excelenţă: pentru longevitate jurnalistică – scriitorului Vasile Vasilache;
- Speranţa anului: Valeria Viţu, Radio „Eu­ropa Liberă”;
- Debutul anului: revistele „Business Class” şi „Punkt”;
- Evoluţia anului: Agenţia „Deca-press”, Bălţi;
- Premiul „Phoenix” (pentru instituţia de presă care a supravieţuit în condiţii extre­me): postul de televiziune TV 7;
- Pentru rezistenţă şi promovarea diversităţii şi pluralismului de opinii: postul de radio „Antena C” şi postul de televiziune „Euro TV”.
 
Gala premiilor “10 jurnalişti ai anului” este organizată, tradiţional, de peste zece ani, de CIJ şi Comitetul pentru Libertatea Presei.