Eşti aici

ONG-urile de media solicită elucidarea cazurilor de intimidare a echipei Jurnal TV

29 August 2013
2614 afişări

Organizațiile neguvernamentale de media solicită Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii Generale să examineze operativ presupusele cazuri de împiedicare intenționată a activității profesionale și de intimidare a echipei postului de televiziune Jurnal TV de către primarul satului Cimișeni, din raionul Criuleni, Ghenadie Rabei. Totodată, cerem Cancelariei de Stat să investigheze legalitatea comportamentului primarului de Cimişeni în situaţiile reclamate de Jurnal TV.

Amintim că, la 26 august a.c., postul Jurnal TV a informat că primarul de Cimişeni, Ghenadie Rabei, împreună cu susținătorii săi, i-ar fi agresat pe membrii echipei Jurnal TV, împiedicându-i să filmeze o adunare în incinta Casei de Cultură din localitate. Cu două zile mai târziu, i-ar fi urmărit pe străzile din Chișinău și ar fi încercat să se apropie de autoturismul în care se afla echipa Jurnal TV, riscând astfel să provoace un accident.

Acțiunile de împiedicare a activității profesionale a jurnaliștilor constituie o încălcare gravă a dreptului la libera exprimare şi a libertăţii presei în general. În cazul în care amenințările la adresa jurnaliștilor vin din partea unor persoane cu funcţii publice, societăţii i se transmite semnalul că este normal ca opiniile și cuvintele pot fi combătute cu amenințări și agresiuni.

Solicităm organelor de drept să ancheteze cazurile de împiedicare a exercitării activității jurnaliștilor, precum și presupusa agresare a acestora și încălcarea normelor privind siguranța traficului rutier, iar în cazul în care vina primarului de Cimișeni va fi dovedită, acesta să fie pedepsit conform legislaţiei în vigoare.

Totodată, solicităm Cancelariei de Stat să examineze comportamentul primarului Ghenadie Rabei, care nu este conform normelor de conduită ale aleşilor locali, stabilite de legislație. În temeiul Legii privind statutul alesului local, art. 10 al.(1), „alesul local este dator să fie demn de încrederea alegătorilor, să contribuie prin exemplul personal la consolidarea autorităţii administraţiei publice locale pe care o reprezintă, onorarea obligaţiilor civice, asigurarea ordinii publice şi la respectarea legislaţiei”.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova
Asociația Presei Independente
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova
Asociația Presei Electronice
Uniunea Jurnaliștilor din Moldova
Centrul „Acces-info”
Centrul de Investigații Jurnalistice