Eşti aici

ONG-urile de media solicită elucidarea cazurilor de amenințare cu moartea a jurnaliștilor

17.07.2013 / Organizațiile neguvernamentale de media solicită Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii Generale să investigheze minuțios și să elucideze cazurile semnalate de editorialiștii Vasile Năstase și Constantin Cheianu, iar în caz de necesitate să întreprindă toate măsurile necesare în vederea protejării vieții și integrității fizice a acestora.

Amintim că Vasile Năstase a difuzat la 15 iulie 2013 o sesizare publică prin care informează autoritățile statului și instituțiile internaționale că ar fi fost amenințat cu moartea prin intermediul unor mesaje SMS. Ulterior, şi Constantin Cheianu a declarat pentru presă că ar fi recepționat un mesaj similar. În ambele cazuri, jurnaliștii consideră că există o conexiune între amenințări și activitatea lor profesională.

Considerăm că intimidarea, amenințarea, violența din partea persoanei, persoanelor sau altor forțe care doresc să reducă jurnaliștii la tăcere sau cenzură trebuie condamnate fără rezerve într-un stat de drept.

Astfel de acțiuni pun în pericol libertatea presei și dreptul la exprimare liberă. Solicităm organelor de drept să ancheteze riguros ambele cazuri pentru a stabili cine sunt autorii amenințărilor și hărțuirii jurnaliștilor, iar persoanele vinovate să fie pedepsite conform legislaţiei în vigoare.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociaţia Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Centrul Acces-info
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova