Eşti aici

Petiție pentru soluționarea problemei privind accesul jurnaliștilor în sala de ședințe a Parlamentului RM

Petiție pentru soluționarea problemei privind accesul jurnaliștilor în sala de ședințe a Parlamentului RM

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) demarează o campanie de susținere a petiției pentru soluționarea problemei privind accesul jurnaliștilor în sala de ședințe a Parlamentului Republicii Moldova. Scopul demersului este de a cere conducerii legislativului să-și onoreze promisiunile ce țin de crearea unor condiții mai bune de muncă pentru jurnaliștii acreditați la Parlament, astfel ca aceștia să își poată exercita liber și nestingherit activitatea profesională.
Limitarea accesului jurnaliştilor la lucrările plenului Parlamentului, precum și plasarea acestora într-o încăpere fără condiții adecvate de muncă, constituie o încălcare a dreptului la libertatea de exprimare și a dreptului la muncă. Totodată, aceste acțiuni contravin principiului transparenţei procesului decizional.

Petiţia poate fi semnată de toți cei care apără și promovează libertatea presei, accesul la informație și susțin crearea unor condiții decente pentru munca jurnaliștilor.

Petiție către PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA

 
08 mai 2014
 
Stimate domnule Președinte al Parlamentului Republicii Moldova,
 
Stimați deputați în Parlamentul Republicii Moldova,

 

Prin prezenta cerem conducerii Parlamentului Republicii Moldova soluționarea imediată a problemei accesului mass-media în sala de ședințe a legislativului și onorarea nenumăratelor promisiuni făcute anterior. Limitarea accesului jurnaliştilor la lucrările plenului Parlamentului, precum și plasarea acestora într-o încăpere fără condiții adecvate de muncă, constituie o încălcare a dreptului la libertatea de exprimare și a dreptului la muncă. Totodată, aceste acțiuni contravin principiului transparenţei procesului decizional.
 
Menționăm că, în clădirea renovată a Parlamentului, reprezentanţii mass-media sunt obligaţi să stea într-o sală separată, fără a avea acces în sala de ședințe a Parlamentului, iar secvenţele video de la şedinţe sunt transmise pe câteva monitoare instalate în această sală. Astfel, cameramanii nu pot filma de sine stătător ședințele plenare și nici imagini pe holurile Parlamentului, la fel nu au controlul asupra cadrelor/unghiurilor de filmare a imaginilor transmise pe monitoare. Aceste condiții tehnice constituie un impediment în exercitarea activității jurnaliștilor.
 
Anterior, conducerea Parlamentului și liderii fracțiunilor majorității parlamentare s-au întrecut în promisiuni privind găsirea unei soluții care să permită revenirea presei în sala de ședințe, însă aceste promisiuni nu s-au materializat în acțiuni concrete. 
 
Considerăm acțiunile Legislativului de izolare a reprezentanților presei ca fiind neîntemeiate, atât din punct de vedere legal, cât și moral. Dreptul la libertatea de exprimare reprezintă una din valorile fundamentale ale democrației pluraliste moderne și un promotor al progreselor realizate în lumea contemporană. Însă, constatăm cu regret încălcarea abuzivă prin forme subtile a acestui drept de către forul legislativ național, care ar trebui să fie un garant și un model al legalității. Fără libertatea de exprimare în general, şi cea a mass-media în special, nu poate fi concepută o democraţie. Or, o presă liberă face uneori dificilă o guvernare democrată, însă ea face întotdeauna imposibilă dictatura.
 
Dorim să le amintim deputaților că ei sunt în slujba poporului și sunt plătiți din banii publici, iar conform Constituției Republicii Moldova, “Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova și unica autoritate legislativă a statului”. Și orice cetățean este în drept să cunoască poziția fiecărui deputat în parte asupra problemelor discutate. În acest context, considerăm că doar accesul direct al presei la şedinţele Parlamentului echivalează cu garantarea dreptului cetățenilor la informațiile de interes public, precum și cu asigurarea transparenţei reale a procesului decizional.
 

 
Ținând cont de cele expuse mai sus SOLICITĂM deputaților în Parlamentul RM:
1. Crearea condițiilor logistice pentru revenirea imediată a presei în sala de ședințe a Legislativului;
2. Garantarea exercitării nestingherite a misiunii jurnaliștilor de mediatizare a diferitelor aspecte ale activităţii legislative.

Scopul Petiției: 

Garantarea exercitării nestingherite a misiunii jurnaliștilor

201 Semnături. Dacă susții ideea, semnează și tu!

Rezultatele petitiei

Nume Prenume / Denumire Organizație Statut: Oraș / Localitate Comentariu (opțional)
Irina Gurdila Persoană Fizică Chișinău Libertate presei!
SVETLANA VANGHELI Persoană Fizică CALDERARA DI RENO / ITALIA
Balan Daniela Persoană Fizică Chisinau Semnez
Romanenco Alevtina Persoană Fizică Chisinau
Adelina Sochirca Persoană Fizică Chisinau
Angela Sirbu Persoană Fizică Chisinau
Vlad C Persoană Fizică Chisinau libertatea presei
Crețu Ana Persoană Fizică Anenii Noi Presa din Republica Moldova are multe de spus, dar tace!
Natalia Rotari Persoană Fizică Soldanesti
Victor Ciobanu Persoană Fizică Chisinau Jos mincinoșii burduhoși din parlament!
alex zubco Persoană Fizică chisinau forumul legislativ este unul public, respectiv tot ce discută acolo, trebuie să fie adus la cunoștința poporului prin intermediul presei (independente). Baftă!!!
Cojocariu Tudor Persoană Fizică Chisinau
ada isaicu Persoană Fizică moldova Libertate!!!!
Siminitchi Vasile Persoană Fizică Houston/ Texas Libertate presei
vera prepelita Persoană Fizică Hancesti Va sustin foarte mult, si ma bucur de initiativa D-stra. Va urez mult curaj si multa munca cu poporul care e zapacit si disperat. daca e nevoie ,pun umarul .