Eşti aici

Împiedicarea intenționată a activității jurnaliștilor este sancționată de Codul penal

21 Ianuarie 2016
1957 de afişări
Portalul Today.md a publicat joi, 21 ianuarie, materialul ”Cameramanul Today.md a fost tâlhărit la Parlament” în care scrie că operatorul de imagine Nichita Perestoronin ar fi fost deposedat de camera de luat vederi și de echipamentul de transmisiune Live ”de către un activist al Platformei DA”.

În noiembrie, 2015, același jurnalist a fost agresat de un alt protestatar, având nevoie și de îngrijiri medicale.

Condamnăm astfel de acțiuni ilegale și amintim cu această ocazie că ONG-urile de media au dezaprobat întotdeauna orice încercare de a intimida jurnaliștii. Legea Presei le oferă reprezentanților mass-media dreptul să obțină și să difuzeze informații, să facă imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze, să asiste la mitinguri, demonstrații și alte manifestații publice. La fel, Codul penal prevede sancțiuni dure ”pentru sustragerea deschisa a bunurilor altei persoane”, precum și ”pentru împiedicarea intenționată a activității mass-media și a jurnaliștilor”. 

Solicităm organelor de drept abilitate să se autosesizeze pentru elucidarea acestui caz și să informeze publicul larg despre acțiunile întreprinse.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul „Acces-Info”