Eşti aici

​CA a extins monitorizarea televiziunilor în contextul evenimentelor din Ucraina

23 Februarie 2022
694 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a extins cu încă o zi monitorizarea celor cinci posturi de televiziune supuse anterior controlului în contextul „escaladării situației din regiune”. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 23 februarie.

Membrul CA Ruslan Mihalevschi a venit cu propunerea de a extinde monitorizarea posturilor de televiziune Prime TV, Moldova 1, NTV Moldova, Primul în Moldova și Jurnal TV la capitolul respectării legislației privind asigurarea informării corecte a cetățenilor. „Consider oportună extinderea monitorizării tematice prin includerea adițională a două zile în contextul escaladării situației din regiune”, a precizat Ruslan Mihalevschi. 

Astfel, cu majoritatea de voturi au decis să monitorizeze tot conținutul difuzat de cele cinci canale de la ora 20:00 din data de 21 februarie până la ora 20:00 a următoarei zile.

„Dar avem resurse umane?”, a întrebat membrul CA Eugeniu Rîbca. „O să avem... Nu le avem, dar le vom avea. Suntem noi șapte [membri CA] tot o resursă umană”, a răspuns Liliana Vițu, președinta CA. 

Eugeniu Rîbca a propus repetat, ca și în ședința precedentă, excluderea postului public de televiziune din listă, iar monitorizarea să fie efectuată de reprezentanții Teleradio-Moldova. Propunerea sa nu a fost aprobată de ceilalți colegi. 

Pe 22 februarie, într-un briefing de presă, președinta Maia Sandu a cerut instituțiilor statului să monitorizeze sursele de știri false și a îndemnat redacțiile „să fie de partea cetățenilor Republicii Moldova”. 

În cadrul ședinței din 16 februarie, CA a decis să monitorizeze programele audiovizuale de ştiri, dezbateri și alte emisiuni de informare și analiză în perioada 11-15 februarie 2022, în prime-time, a celor cinci posturi de televiziune la capitolul asigurării informării corecte și protejarea spațiului informațional în subiectele ce au vizat „potențialul conflict militar din Ucraina și criza de securitate din Europa de Est”.