Eşti aici

​CA va monitoriza o emisiune difuzată la NTV Moldova din Rusia și a lansat un apel către furnizori în contextul „crizei de securitate”

26 Ianuarie 2022
1507 afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) va monitoriza o emisiune produsă în Federația Rusă și difuzată de NTV Moldova, în urma autosesizării unui membru al autorității. În cadrul ședinței, șefa CA s-a adresat cu un apel către furnizorii de servicii media în contextul „crizei de securitate”.
 
În cadrul ședinței din 26 ianuarie, Liliana Vițu a ținut să amintească despre prevederile Codului serviciilor media audiovizuale cu privire la interzicerea emisiunilor „susceptibile de a propaga, incita, promova sau justifica (...) alte forme de ură fondate pe intoleranță”, asigurarea distincției clare între fapte și opinii și prezentarea informațiilor în mod imparțial și cu bună-credință. „Și aici se impune mențiunea că buna-credință nu este o noțiune abstractă și nu e ceva care ține de doleanța cuiva - dacă vrei o manifești, dacă nu - nu. Buna-credință este un principiu fundamental în dreptul civil. (...) Astfel, dacă în conținutul unei licențe sau într-o autorizație e scris una, iar deținătorul licenței face altceva, atunci nu mai putem vorbi că acționează cu bună-credință”, a spus Liliana Vițu.
 
Ea a subliniat că, în ce privește distincția între fapte și opinii, potrivit legislației, „fapt e ceea ce a avut loc sau are loc și a cărui veridicitate poate fi dovedită”. „Ceea ce nu s-a întâmplat încă, nu este fapt ci mai degrabă un pronostic, o promisiune, numai nu fapt. Opinia este o atitudine față de ceva și veridicitatea opiniei nu poate fi dovedită, este imposibil de dovedit. Astfel, facem distincția dintre fapte și opinii”, a spus Liliana Vițu.
 
Președinta Consiliului a lansat un apel către toți furnizorii de servicii media audiovizuale „să se bazeze pe fapte verificate, să se abțină de la limbaj inflamator și să dea dovadă de maximă responsabilitate în elaborarea programelor audiovizuale”.
 
AUTOSESIZARE PE MARGINEA UNEI EMISIUNI, DIFUZATE LA NTV MOLDOVA
 
Membrul CA Eugeniu Rîbca a propus în context monitorizarea unei emisiuni de la NTV Moldova, retransmisă de la Moscova și pusă pe post în weekend. „Propun să monitorizăm emisiunea „Новые русские сенсации” [din rusă, „Noi senzații rusești”] difuzată la NTV Moldova la 23 ianuarie, duminică, exact în contextul acestui subiect”, a menționat Eugeniu Rîbca.
 
Aneta Gonța a amintit că, la sfârșitul anului 2021, NTV Moldova a anunțat Consiliul despre faptul că renunță la o serie de emisiuni retransmise din Federația Rusă, „susceptibile de a propaga anumite mesaje care s-ar încadra în articolele pe care le-a menționat doamna președintă [Liliana Vițu - n.r.]”. „Dar, la distanță de o lună, am fost anunțați că ele revin în grilă, deși două din ele, de fapt, nici nu au dispărut niciodată. Ceea ce iarăși este rea-credință - spui una și faci alta”, a adăugat Gonța.  
 
Astfel, cu unanimitate de voturi, CA a decis să monitorizeze emisiunea în baza autosesizării lui Eugeniu Rîbca. Șefa CA a precizat că, pe marginea acestei emisiuni, Consiliul a fost sesizat și public, însă fără a preciza despre cine este vorba. 

Potrivit NTV, emisiunea „Новые русские сенсации” este un program săptămânal, realizat în format de investigație jurnalistică. Ediția din 23 ianuarie a fost dedicată evenimentelor politice din Ucraina. 

Sursa foto: captură video NTV