Eşti aici

​ONG-urile de media din Republica Moldova condamnă violențele asupra jurnaliștilor din Ucraina

03 Decembrie 2013
2829 de afişări

Organizaţiile de media din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu aplicarea violenţei de către forțele speciale ucrainiene, care a dus la rănirea jurnaliștilor ce relatau despre acțiunile de protest din centrul Kievului și condamnă vehement astfel de practici, care contravin tuturor normelor internaționale.
 
Asociaţia obştească ucrainiană Telekritika a realizat, luni după-amiază, o listă în care a contabilizat aproximativ 50 de jurnaliști care au avut de suferit, printre aceştia aflându-se şi reprezentanţi ai unor instituţii media internaţionale. Se menționează că majoritatea au fost răniți în timpul dispersării manifestațiilor de duminică, 1 decembrie 2013.
 
Calificăm drept inadmisibile atingerile aduse libertății presei și în mod special faptul că jurnaliștii sunt atacați și bătuți în timp ce își fac meseria.
 
Facem apel către conducerea Ucrainei să investigheze cazurile de aplicare a forței fizice semnalate de jurnaliști și să ia toate măsurile necesare pentru a evita astfel de situații.
 
În acelaşi timp, ne solidarizăm cu reprezentanţii presei din Ucraina care îşi apără dreptul de a-şi exercita meseria liber şi nestingherit, conform normelor democratice general acceptate.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Uniunea Jurnaliştilor din Moldova
Centrul „Acces-info”
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul Tânărului Jurnalist
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Asociaţia Presei Electronice
Asociația APOLLO