Eşti aici

​PAS a înregistrat un proiect de lege care să permită revocarea din funcție a conducerii CA și altor instituții

02 Septembrie 2021
1048 de afişări
Comisiile parlamentare de profil ar putea revoca din funcție conducerea mai multor instituții publice, printre care se numără și Consiliul Audiovizualului. Propunerea aparține deputatului Sergiu Litvinenco de la Partidul Acțiune și Solidaritate, tot el ministru al Justiției. Potrivit lui, scopul inițiativei ține de „responsabilizarea mai multor autorități aflate sub control parlamentar”.

În cadrul unui briefing de presă, Sergiu Litvinenco a precizat că va înregistra trei inițiative legislative „care au ca scop curățarea mai multor instituții ale statului”, printre care Consiliul Audiovizualului și Consiliul Concurenței, de persoane „care au dovedit de-a lungul timpului ineficiență, care au promovat grupuri de interese și au făcut abstracție de interesul public, persoane care au manifestat neglijență totală în activitate”.  

Potrivit lui, după aprobarea propunerilor, comisiile parlamentare de profil vor putea analiza activitatea instituțiilor publice aflate sub control parlamentar. „În funcție de concluziile la care va ajunge - să poată adopta actele necesare pentru remedierea situației, inclusiv acte de revocare din funcție a conducătorilor acestor structuri ineficiente și incompetente”, a explicat Litvinenco. 

Proiectul nu a fost făcut public deocamdată. 

Tentative de schimbare a componenței autorității audiovizuale au existat și în trecut. În decembrie 2020, deputații socialiști au înregistrat un proiect de lege prin care mandatele de drept ale președintelui CA și membrilor numiți în funcție în perioada 20 ianuarie 2016 – 7 iunie 2019 (perioadă de guvernare a Partidului Democrat) puteau să înceteze înainte de termen. Inițiativa nu a fost votată. La scurt timp după înaintarea propunerii, Dragoș Vicol a demisionat din funcția de președinte al CA, fotoliul fiind ocupat de fosta șefă a cabinetului fracțiunii PSRM în Parlament, Ala Ursu-Antoci.

Și în august 2019, Sergiu Litvinenco, pe atunci șeful Comisiei juridice pentru numiri și imunități, anunța că a înregistrat un proiect de lege prin care a propus modificări legislative care să permită demiterea  membrilor CA și ai Consiliului de Supraveghere al companiei publice Teleradio-Moldova, iar până la desemnarea altor membri să fie instituit un interimat. Directorul executiv al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi, a criticat inițiativa, catalogând-o drept un precedent periculos.

Citiți și: ​Liliana Nicolaescu-Onofrei, despre selectarea noilor membri CA: Ne propunem să aprobăm un nou regulament și să anunțăm concursul
 
Sergiu Litvinenco. Sursa foto: Parlament.md