Eşti aici

​TV8 și Pro TV Chișinău, avertizate public pentru difuzarea unor informații discriminatorii la adresa comunității LGBT din discursul lui Igor Dodon

13 Noiembrie 2020
1360 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a avertizat public posturile de televiziune TV8 și Pro TV Chișinău pentru încălcarea cerințelor legale privind evitarea oricăror forme de discriminare în știri, după difuzarea declarațiilor concurentului electoral Igor Dodon la adresa contracandidatei sale, Maia Sandu, privind participarea la marșurile comunității LGBT. 

Sancțiunile au fost aplicate la ședința din 13 noiembrie, în urma monitorizării tuturor posturilor de televiziune aflate în vizorul CA în cadrul actualei campanii electorale, după ce autoritatea a fost sesizată de asociația WatchDog în cazul NTV Moldova și Primul în Moldova. 

Monitorii CA au constatat că, la data de 3 noiembrie, PRO TV Chișinău a reflectat declarațiile lui Igor Dodon, care a spus că nu a participat la marșuri LGBT, în timp ce Maia Sandu ar fi participat la astfel de manifestații. Canalul de televiziune a prezentat și poziția PAS. Și TV8, potrivit CA, a difuzat în aceeași zi o știre cu acuzațiile lui Igor Dodon la adresa candidatei PAS. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ediții a emisiunii „Politica Nataliei Morari”.

Monitorii CA au afirmat că, în acest caz, sunt relevante prevederile legale potrivit cărora radiodifuzorii sunt obligați să evite oricare formă de discriminare în cadrul programelor audiovizuale.

Pe de altă parte, reprezentanții TV8 au informat CA că au abordat în știre tezele enunțate de Igor Dodon pentru turul doi al campaniei electorale și, totodată, reacția PAS. În opinia televiziunii, difuzarea afirmațiilor lui Igor Dodon nu conține elemente de discriminare în raport cu comunitatea LGBT. În ceea ce privește talk show-ul moderat de Natalia Morari, jurnalista „a încercat să demonstreze falsurile din discursul lui Igor Dodon”. „Or, Maia Sandu, contracandidata sa, a participat, de fapt, la Marșul Solidarității, ceea ce este diferit de marșul LGBT”, susțin reprezentanții TV8. Potrivit radiodifuzorului, moderatoarea a anunțatîn emisiune că unele informații publicate pot fi discriminatorii în raport cu unele pături sociale. Pro TV Chișinău nu și-a prezentat poziția.

Urmare celor constate, membrii CA au decis să avertizeze public cele două canale TV.  În cadrul ședinței din 10 noiembrie, CA a avertizat public posturile de televiziune NTV Moldova și Primul în Moldova pentru nerespectarea cerințelor legale privind evitarea oricăror forme de discriminare, după difuzarea unor știri discriminatorii la adresa minorităților sexuale.