Eşti aici

​Vlad Țurcanu este noul director general al Teleradio-Moldova

03 Decembrie 2021
1503 afişări
Jurnalistul și fostul politician Vlad Țurcanu a fost desemnat, printr-o hotărâre din 3 decembrie a Parlamentului, în funcția de director general al furnizorului public național Teleradio-Moldova (TRM). Pentru aprobarea candidaturii au votat 58 de deputați (57 de parlamentari din fracțiunea parlamentară Partidul Acțiune și Solidaritate și un vot din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor - Adela Răileanu). 9 deputați au votat împotrivă.

Hotărârea Parlamentului intră în vigoare la data adoptării.

„Îi asigur pe toți actorii politici de faptul că vor avea la radioteleviziunea publică o reprezentare corectă, corespunzătoare anvergurii și poziției lor în societate. Îi înștiințez pe toți cetățenii că practicile părtinitoare și partizane din Dealul Schinoasei vor înceta, făcând loc unor standarde profesionale recunoscute în lumea civilizată, astfel încât această instituție să-și recapete bunul nume de odinioară”, a scris Vlad Țurcanu pe pagina sa de Facebook.

Vlad Țurcanu este jurnalist şi specialist în comunicare, cu o experienţă de muncă  de peste 20 de ani. În perioada 2012-2016, a fost consilier şi purtător de cuvânt al ex-preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Anterior, a fost jurnalist la Radio Moldova, postul Moldova 1, Radio Europa Liberă, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Este absolvent al facultății de Jurnalism şi Știinţe ale Comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.

În 2019, Vlad Țurcanu a fost numit lider al Partidului Liberal Reformator, redenumit în Partidul Popular Românesc (PPR). În acel an, el a candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea formațiunii și a obținut 0,81% din voturile alegătorilor. Ulterior, el a fost ales în funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Unității Naționale (PUN), condus de ex-deputatul Octavian Țîcu, însă a părăsit rândurile PUN și a anunțat că se retrage din politică.

Vlad Țurcanu a fost propus Parlamentului pentru a fi numit în funcția de director general al TRM cu votul a șase din cei șapte membri ai Consiliului de supraveghere și dezvoltare (CSD), în cadrul primei ședințe, care a avut loc pe 29 noiembrie. Potrivit secretarului CSD, Sergiu Stanciu, candidatura lui Vlad Ţurcanu a venit din partea preşedintelui Consiliului, Arcadie Gherasim. Ultimul a activat o perioadă în calitate de redactor-șef al ziarului Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare, „Un PAS pentru Moldova”.

Directorul general al TRM este desemnat de către Parlament la propunerea CSD pentru un mandat de șapte ani, care nu poate fi reînnoit. Directorul general se numește în funcție prin hotărârea Parlamentului, iar în cazul respingerii candidatului propus, CSD trebuie să propună un alt candidat în termen de 15 zile din ziua respingerii acestuia. Fosta componență a Consiliului de supraveghere și dezvoltare a fost demisă in corpore pe data de 5 noiembrie, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la Codul serviciilor media audiovizuale, care prevăd acest lucru.  Deputații au votat pentru reîntoarcerea Companiei Teleradio-Moldova sub control parlamentar pe 4 noiembrie.
 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.

Vlad Țurcanu. Sursa foto: Facebook