Eşti aici

Anchetă de serviciu la TRM, după ce la Actualități Radio s-ar fi omis mai multe știri și s-ar fi încurcat mesajele de Revelion ale președintei. Reacția redactorului-șef

27 Ianuarie 2022
1835 de afişări
Directorul general al Teleradio-Moldova (TRM), Vlad Țurcanu, a anunțat că a declanșat o anchetă de serviciu în privința   redactorului-șef de la Actualități Radio după ce într-un buletin de știri recent „au lipsit știrea momentului din Republica Moldova și știrea zilei din Europa”, iar în noaptea de Revelion ar fi fost difuzat un mesaj mai vechi al președintei Maia Sandu. De cealaltă parte, Adrian Petcu susține că este vorba de un „sabotaj pregătit foarte minuțios din timp” pentru a-l concedia. 

Potrivit lui Vlad Țurcanu, „redactorul-șef de la Actualități, același din ultimii zece ani, a aprobat acum două săptămâni un buletin de știri din care lipseau știrea momentului din Republica Moldova și știrea zilei din Europa. Dumnealui reușise să se remarce încă de pe 31 decembrie, când a admis, din incompetență sau rea-voință, difuzarea în noaptea de Revelion la Radio Moldova a unui alt mesaj de felicitare al președintei Maia Sandu decât cel cuvenit, în emisie răsunând versiunea din 2020 a mesajului prezidențial”. 
 

În postarea publicată pe Facebook, directorul TRM a precizat că a declanșat o anchetă de serviciu „care va stabili cauzele acestor disfuncționalități”. „Dar încă de pe acum pot să vă spun că, într-un fel sau altul, ne vom dispensa în curând de toți cei care cred că ne pot râde în față, făcându-ne de rușine meseria și colegii”, a adăugat Țurcanu.

 

CUM S-A „PIERDUT” MESAJUL DE REVELION
 
În replică, șeful redacției Actualități de la Radio Moldova, Adrian Petcu, susține că varianta corectă a mesajului de Revelion ar fi fost sabotată de către noua conducere a TRM, iar acest „sabotaj” ar fi fost „pregătit foarte minuțios din timp, deoarece administrația  nu a găsit un motiv plauzibil pentru a mă concedia”. „Sunt șef la Actualități din 2011, iar de atunci nu am avut vreo monitorizare în care redacția să fie acuzată de neprofesionalism. Nu au fost pretenții nici din partea opoziției, nici din partea guvernării (s-au mai schimbat cu locurile între timp), dacă e să ne referim inclusiv la perioadele electorale. Dimpotrivă, am muncit în condiții extreme pe parcursul acestor ani, cu salarii mizere și cu fluctuații de cadre record”, a scris Adrian Petcu pe pagina sa de Facebook.
 
În postare el descrie șirul evenimentelor care au precedat difuzarea mesajului de Revelion al șefei statului și susține că a pregătit fișierele în mapa de lucru cu mesajele corecte, dar ulterior ar fi fost schimbate de altcineva.  „Oficial, mesajul a fost distribuit pentru presă la ora 22.00. Eu l-am primit mai devreme cu condiția că nu apare nicăieri până la această oră (aveam nevoie de el ca să pregătim inserturile pentru a doua zi). Iar pentru a evita o eventuală scurgere de informații (s-a mai întâmplat la TRM), m-am asigurat că mesajul nu apare înainte de ora convenită. Astfel, eventualele învinuiri pe care le-am auzit, precum că mesajul a fost «plasat târziu», sunt absolut nefondate, inexacte și nu pot fi considerate  pertinente”, susține Adrian Petcu.

 
Jurnalistul s-a referit doar la cazul cu privire la mesajele de Revelion, nu și la celelalte învinuiri.

Ulterior, Adrian Petcu a precizat pentru Media Azi că celalalte învinuiri menționate de Vlad Țurcanu „nu se discută în cadrul comisiei de anchetă”, iar în cazul în care ele vor apărea public, el a promis că va reacționa. „E doar despre mesajul de Revelion”, a spus Adrian Petcu. El a specificat că ancheta a fost inițiată pe 24 ianuarie, adică după mai bine de trei săptămâni de la incident.

Victoria Coroban, directoarea postului public Radio Moldova, susține că a știut de problemele descrise de directorul general al TRM, însă a refuzat să ofere un comentariu pentru a nu influența mersul anchetei. „S-a inițiat o anchetă de serviciu și pe durata acestei anchete de serviciu eu nu voi face comentarii cu referire la acest caz. Este o anchetă în desfășurare și nu vreau prin mesaje publice să influențez mersul ei. Vreau să fiu corectă”, a declarat ea pentru Media Azi.  

În octombrie anul trecut, fosta componență a Consiliului de Supraveghere al TRM a recomandat companiei publice să instituie o comisie de anchetă pentru a stabili gradul de vinovăție a fostei directoare generale-adjuncte pe televiziune, Ecaterina Stratan, privind încălcarea de către TRM a regulilor de informare corectă atunci când s-au încurcat ședințele Parlamentului în emisie directă. Ulterior, Legislativul a modificat Codul serviciilor media audiovizuale astfel încât TRM a revenit sub control parlamentar, iar managementul instituției și toți membrii Consiliului de supraveghere și dezvoltare al TRM au fost demiși. 

Sursa foto: Radio Moldova


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.