Eşti aici

CA a amendat distribuitorul TV BOX cu 20.000 de lei pentru că a prestat ilegal servicii de televiziune în două localități

21 Octombrie 2020
872 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat, în cadrul ședinței din 21 octombrie, furnizorul de servicii de televiziune TV BOX, afiliat providerului StarNet, cu o amendă de 20.000 de lei pentru că a prestat neautorizat servicii de televiziune în două localități. În aceeași ședință, membrii CA au amânat și examinarea cererii cablistului privind reperfectarea autorizației prin extinderea localităților de prestare a serviciilor.

Faptul că TV BOX a prestat servicii în orașul Criuleni și satul Cojușna din raionul Strășeni, fără a avea acest drept, s-a depistat în urma autosesizării președintelui CA, Dragoș Vicol. Consiliul a stabilit că întreprinderea a retransmis serviciile media audiovizuale în afara zonei de acoperire specificate în licența de emisie sau în autorizația de retransmisie. Potrivit CA, distribuitorul a activat ilegal în Criuleni aproape un an, iar în satul Cojușna - din iulie 2020.

Pe de altă parte, în septembrie, compania s-a adresat la CA cu o cerere de extindere a localităților, în care a indicat localitatea Criuleni. Strășeni nu se regăsește totuși.

Dorin Rață, reprezentantul TV BOX, a precizat în cadrul ședinței că întreprinderea nu a cunoscut toate faptele pe motiv că contractele cu abonații sunt încheiate de StarNet Soluții, cu care TV BOX are încheiat un contract de mandat. „De momentul acesta se ocupă StarNet Soluții. Aici a fost și cauza neclarităților cu referire la regiunile unde s-a prestat serviciul, iar compania TV- Box nu a fost informată”, a explicat el. Rață susține că întreprinderea recunoaște greșeala și își asumă riscul pentru astfel de situații.

„Dumneavoastră, prin aceste motivații, încercați să vă eschivați de la respectarea legislației în vigoare”, i-a replicat memba CA Lidia Viziru. Colegul său, Corneliu Mihalache, a solicitat și expunerea opiniei Consiliului Concurenței cu privire la comportamentul TV BOX.

La aceeași ședință, membrii CA au amânat examinarea cererii de reperfectare a condițiilor din autorizația de retransmisie eliberată pentru TV Box, în care compania a solicitat extinderea ariei de acoperire. Mai mult, CA a cerut monitorizarea cabliștilor la capitolul respectării retransmisiei listei must carry - lista televiziunilor care trebuie obligatoriu să se regăsească în grila de oferte și în ce măsură cabliștii respectă procentul posturilor TV în limba română. De asemenea, s-a solicitat realizarea controalelor în localitățile în care TV BOX a solicitat extinderea ariei de acoperire a serviciilor prestate pentru a vedea dacă astfel de servicii nu sunt retransmise ilegal.

Anterior, Consiliul Concurenței a amendat cu peste 2,2 milioane de lei companiile afiliate StarNet Soluții și TV BOX pentru că ar fi abuzat de poziție dominantă pe piața retransmisiei programelor TV. Ulterior, grupul StarNet a atacat în instanță decizia Consiliului Concurenței.

Sursa foto: starnet.md