Eşti aici

Caricatura Media Azi: Funcționari, strajă a informației de interes public. În interesul cui?

18 Mai 2021
1601 afişări
În Republica Moldova, accesul la informația de interes public rămâne „în carantină”. Multe instituții au ales să se ascundă după paravanul pandemiei, cel al protecției datelor cu caracter personal sau al secretului comercial. 

O confirmă și răspunsurile oferite de mai multe redacții la un chestionar al portalului Media Azi. Potrivit jurnaliștilor care au răspuns la întrebările noastre, în anul în care s-a dezlănțuit pandemia de Covid-19, lor le-a fost cel mai greu să elibereze din „prizonierat” date oficiale din domeniul Sănătății, iar autoritatea-cheie, Ministerul Sănătății, a fost menționată de cele mai multe ori în rândul celor mai închise instituții în raport cu presa. Mai mult, coronavirusul a fost invocat cel mai des drept motiv de refuz în oferirea informațiilor solicitate. 
 
Jurnaliștii bat alarma că mulți funcționari, ca niște paznici vigilenți, veghează insistent câtă informație de interes public să ajungă la cetățeni.

Cert e că izolarea informațională nu se face în interes public.

Vedeți și: Caricatura Media Azi: Interdicția de a filma tăierea copacilor în păduri sau cum își taie Moldsilva craca de sub picioare