Eşti aici

Cincisprezece jurnaliști știu să solicite corect informații de interes public și să evite defăimarea

28 Octombrie 2013
3249 de afişări

Cincisprezece jurnaliști naționali și locali au participat la 25 octombrie 2013 la un curs de instruire al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) dedicat aplicării legislației cu privire la defăimare și accesul la informație.
 
Agenda cursului a cuprins deopotrivă prezentarea aspectelor legale, de care ar trebui să se ghideze un jurnalist profesionist în activitatea sa, precum și elemente practice, studii de caz. Totodată, participanții la training au învățat să facă diferența între fapte și judecăți de valoare și cum să se exprime în limitele legii, astfel încât să nu poate fi învinuiți de defăimare.
 
"Deși avem o lege cu privire la accesul la informație, formele prezentării informaţiei evoluează în permanență și reporterii trebuie să cunoască cât mai multe despre modul de accesare și solicitare a informațiilor de interes public. […] Totodată, defăimarea este un risc pentru reporterii care nu au cunoștinte și experienţa profesională adecvată, iar schimbul de idei pe care l-am avut la training a adus în atenție normele legale jurnalistice și reponsabilitățile jurnalistului", afirmă directoarea ziarului de investigație "Ziarul de Gardă", Alina Radu.
 
Alina Cotoros, reporter la 2 Plus, relatează că, datorită cunoștințelor acumulate la curs, își va putea face meseria mai ușor și mai profesionist: "Am acumulat multe informații prețioase și știu exact cum să procedez, fără dubii, pentru a obține informații de interes public."
 
Un curs de instruire similar, pentru alt grup de jurnaliști, va avea loc în primăvara anului 2014. Trainingurile au loc în cadrul proiectului "Fortificarea cadrului legislativ în domeniul mass-media din Republica Moldova", implementat de CJI cu suportul financiar al Civil Rights Defenders, Suedia.
 
Pe lângă instruire, proiectul CJI mai prevede efectuarea unui studiu care să diagnosticheze deschiderea instituțiilor publice de a oferi acces la informație, provocările cu care se confruntă jurnaliștii pentru a accesa date cu caracter public. Analiza va propune soluții viabile pentru a optimiza comunicarea dintre mass-media și instituțiile care se fac responsabile de garantarea accesului la informații de interes public.