Eşti aici

Consiliul Audiovizualului a avertizat Moldova 1 pentru modul în care a relatat evenimentele cu privire la tranziția puterii din iunie 2019

02 Iulie 2019
1311 afişări
Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au avertizat public compania publică „Teleradio-Moldova”, în cadrul ședinței, din 2 iulie 2019, pentru modul în care a relatat evenimentele care au avut loc pe 8-9 iunie curent, în materialele jurnalistice, difuzate pe acest post. Sancțiunea a fost aplicată în urma monitorizării postului public Moldova 1, la sesizarea membrei CA, Olga Guțuțui.
 
Astfel, potrivit raportului de monitorizare, postul public de televiziune a încălcat prevederile Codului serviciilor media audiovizuale cu privire la asigurarea informării corecte a telespectatorilor. Mai exact, redacția nu a asigurat în cadrul programelor audiovizuale de știri și de dezbateri, cerințele cu privire la imparțialitatea, echilibrul și favorizarea liberei formări a opiniilor prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție.
 
Rezultatele monitorizării au atestat că într-un buletin de știri difuzat la Moldova 1, a fost făcută public declarația ex-președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care a calificat acțiunile actorilor politici PSRM și ACUM „drept lovitură de stat”, iar în cadrul acestui reportaj a lipsit poziția tuturor părților vizate. De menționat că, știrea a fost dată în reluare, a doua zi.
 
Administrația postului tv a explicat printr-o scrisoare în adresa CA, că a reacționat prompt și a relatat obiectiv evenimentele din acele zile. Administrația Companiei „Teleradio-Moldova” a adăugat că și-a propus să realizeze emisiuni cu toți liderii și actorii politici.
 
Dina Perciun, directoarea Departamentului știri și dezbateri de la Moldova 1, a explicat că autorii monitorizării nu au ținut cont de structura buletinului de știri, pentru că știrile despre evenimentele de atunci au apărut consecutiv, iar declarația ex-liderului PD a apărut în cadrul altei știri, după difuzarea altor evenimente, cum ar fi învestirea Guvernului și a conducerii Parlamentului.
 
Menționăm că, Olga Guțuțui a solicitat pe 10 iunie curent, monitorizarea programelor postului public de televiziune Moldova 1, în zilele de 8 și 9 iunie, cu privire la reflectarea evenimentelor politice din stat.

Citiți și: Critici la adresa postului public de televiziune, privind modul cum a reflectat evenimentele politice din țară: „Ce concert fain la Moldova 1!”. Replica administrației: „Nu este o calamitate naturală!”