Eşti aici

Corneliu Durnescu este noul șef al postului public Moldova 1

13 Decembrie 2021
1757 de afişări
Jurnalistul și producătorul TV Corneliu Durnescu a fost numit director adjunct al Teleradio-Moldova și responsabil de postul public de televiziune. Directorul general al  TRM, Vlad Țurcanu, a prezentat candidatura acestuia luni, 13 decembrie, Consiliului de supraveghere și dezvoltare (CSD).

Vlad Țurcanu a precizat că Corneliu Durnescu a lucrat la Radio Moldova, la Jurnal TV și a fost producătorul unor proiecte de televiziune precum Fabrica de Staruri de la Prime TV. În ultimii ani, a activat în calitate de producător la Radio Europa Liberă. „Am toată încrederea că domnul Durnescu, după discuțiile pe care le-am purtat, punctuale, pe teme concrete referitoare la televiziunea publică, va reuși să dea un imbold televiziunii naționale”, a declarat noul director al TRM. 

„Eu sper că, în două săptămâni, deja o să vedeți niște rezultate. Eu știu cum se face televiziune. Am făcut. Și pentru mine este o provocare”, a menționat Durnescu.

El a adăugat că intenționează să facă „restructurări majore” în cadrul departamentelor Moldova 1. „Primul lucru, pe care deja l-am făcut, este grila pentru sărbătorile de iarnă, care era groaznică, cu reluări din anii 2019. Dar, mă rog, pentru că nu aveau din ce. Deci, asta este prioritate – grila trebuie schimbată”, a mai spus Durnescu. 

În context, membra CSD Irina Mațenco a criticat prestația jurnaliștilor care reflectă subiecte economice.  „Departamentul economic la Moldova 1 nu este pur și simplu slab, dar e rușinos. Acolo oamenii se fac de rușine în emisie directă și nu pot face o diferență între taxă vamală și accize. Sunt lucruri care se studiază la școală”, a subliniat Irina Mațenco. Ea a propus lui Durnescu să atragă tineri jurnaliști de la băncile universității. 

Colega lor Loretta Handrabura a pledat pentru faptul ca televiziunea națională să utilizeze și formele de feminin care sunt atestate în dicționarele limbii române. „Noi nu le-am folosit în virtutea istoriei, mă rog, a fost așa că s-a constituit norma generică de masculin. Mi se pare că este corect să spunem directoare”, a spus Loretta Handrabura. 

Vlad Țurcanu a fost desemnat, printr-o hotărâre din 3 decembrie a Parlamentului, în funcția de director general al TRM. Candidatura lui Vlad Ţurcanu a venit din partea preşedintelui Consiliului, Arcadie Gherasim. Fosta componență a Consiliului de supraveghere și dezvoltare a fost demisă in corpore pe data de 5 noiembrie, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la Codul serviciilor media audiovizuale, care prevăd acest lucru.  Deputații au votat pentru reîntoarcerea Companiei Teleradio-Moldova sub control parlamentar pe 4 noiembrie.


Corneliu Durnescu (stânga), Vlad Țurcanu (dreapta). Sursa foto: Radio Europa Liberă Moldova.

Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.