Eşti aici

Cum facem jurnalismul de investigație credibil și atractiv? Jurnaliști din întreaga lume au discutat despre aceasta la Seoul

24 Octombrie 2018
1535 de afişări
Alexandra Jegers

Dacă nu ați reușit să mergeți la conferința „Uncovering Asia” organizată în acest an la Seoul, nu vă faceți griji – aici puteți găsi sfaturile unor specialiști dedicați, care au participat la acest eveniment. Iar în cazul în care nu știți de unde să începeți, iată cinci prezentări cărora merită cu siguranță să le acordați atenție.

Cum să creați un podcast de investigație reușit

Vocea umană este un instrument puternic. Iată de ce este practic imposibil să ne oprim din ascultat atunci când cineva ne povestește o istorie interesantă. Uneori, însă, crearea unei linii de subiect interesante pentru radio poate fi dificilă, mai ales dacă acest domeniu este unul nou pentru noi. Aceste sfaturi au fost adunate de către Sandra Bartlett, veterană în jurnalismul radio, și Citra Prastuti, redactor-şef la postul indonezian de radio Kantor Berita Radio. Ele vă vor explica cum să creați imagini în mintea ascultătorilor dvs. Citiți neapărat și acest articol, unde veți afla mai multe despre podcast-urile lor preferate.

Cele mai bune instrumente pentru verificarea informațiilor

De la trolii din Rusia la adolescenții din Macedonia, care câștigau bani în urma răspândirii de știri false întru susținerea lui Trump, Craig Silverman a adunat o gamă largă de materiale cu privire la răspândirea dezinformării în întreaga lume. La o masă rotundă privind știrile false, Silverman a relatat despre experiențele dobândite și a dat sfaturi referitoare la verificarea informațiilor. Chiar dacă experiența destul de bogată cu care se poate lăuda Silverman poate fi extrem de utilă, nu este necesar să fiți experți sau tehnicieni tocilari pentru a vă da seama care știri sunt false. În articolele sale cu recomandări, Silverman compilează cu regularitate instrumente care vă vor ajuta să verificați cu ușurință credibilitatea surselor de informații.

Sfaturi pentru jurnaliștii mobili

Nu ați auzit niciodată de SCRAP sau DCL? Atunci nu vă deosebiți prea tare de majoritatea participanților la seminarul dedicat jurnalismului mobil (mojo workshop), organizat de către reporterul de televiziune premiat Ivo Burum. Importanța jurnalismului mobil (mojo) continuă să crească în cadrul redacțiilor de știri extrem de competitive, în rapidă schimbare. Burum explică detaliat cum puteți filma, edita și publica videoclipuri extraordinare doar cu ajutorul unui smartphone. Nu ratați videoclipurile sale de pe Youtube – cum să utilizați KineMaster și elementele de bază ale iMovie, dar și articolele sale publicate cu regularitate pe site-ul Rețelei globale a jurnalismului de investigație (GIJN).

Cum să urmăriți rețelele criminale

Potrivit Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate, criminalitatea transnațională organizată generează astăzi circa 2 trilioane de dolari în veniturile anuale, aproape egal cu veniturile anuale ale economiei Regatului Unit. Nu este de mirare faptul că autoritățile din întreaga lume par a fi neputincioase în lupta cu organizațiile care au în mână astfel de bani. Însă potrivit lui Alia Allana, reporteră specializată în relațiile și criminalitatea internațională, participantă la forumul de discuții privind anchetarea rețelelor infracționale, aproape toți lasă urme digitale.

Căutarea online pentru persoanele care nu cunosc programarea

Ați întâlnit documente PDF în care nu ați putut căuta ceva folosind tastele Ctrl + F? Sau ați căutat anumite informații pe o pagină web care are foarte multe pagini? În cazul în care documentele au sute de pagini sau atunci când unele site-uri pot fi derulate kilometri întregi, este nevoie de mult timp și nervi. Sfaturile lui Pinar Dag și Kuang Keng Kueg Ser vă vor ajuta să învățați cum să efectuați o căutare profesionistă, fără a cheltui prea mult timp.

Notă: Alexandra Jegers este o jurnalistă din Germania, care a absolvit programul KAS privind jurnalismul multimedia. A studiat economia în Germania și Spania, iar acum scrie articole pentru publicațiile „Handelsblatt”, „Capital” și „Wirtschaftswoche”.

Acest articol a apărut inițial pe Rețeaua globală a jurnalismului de investigație și republicat pe IJNet cu acordul prealabil.

Sursa: https://bit.ly/2yEZizB