Eşti aici

De la 1 ianuarie 2020, se închide ziarul Jurnal de Chișinău, iar în capitala de nord nu va mai apărea pe hârtie săptămânalul SP Bălți

28 Noiembrie 2019
2728 de afişări
Cititorii ziarelor Jurnal de Chișinău și SP Bălți nu vor mai putea citi aceste ziare, începând cu ianuarie 2020. Fondatorii ambelor publicații au decis să le închidă, pe motiv că nu mai sunt rentabile, și să apară doar în format online.

De altfel, în ultima perioada Jurnal de Chișinău apare în varianta alb-negru, deși anterior era color. Ultimul număr al ziarului din săptămâna trecută anunță un tiraj de 6640 de exemplare. Ziarul a fost fondat în anul 1999 și își încheie activitatea în anul 2019.

Contactat de Media-azi.md pentru a comenta decizia privind sistarea activității ziarului Val Butnaru a explicat că Jurnal de Chișinău a ajuns în aceeași situație în care „s-a ajuns cu toate ziarele din lume”. „Publicitate nu mai este, ziarul fiind o afacere profit și neînregistrând acest profit nu mai are sens să existe”, a explicat Val Butnaru.

Directorul fondator al ziarului susține că, de fapt, Jurnal de Chișinău a fost un fenomen în presă scrisă din Republica Moldova, care a contribuit la debarcarea de la putere a ex-președintelui țării, Vladimir Voronin. „Timp de 20 de ani a constituit un fenomen în presa basarabeană de aici. Din păcate, despre asta aici nimeni nu vorbește și nici nu va vorbi, un ziar care a răsturnat regimul lui Voronin. Da, exista și PRO TV, singura televiziune, care se opunea, dar PRO TV mereu a fost foarte atent, a știut până unde să meargă. A fost un fenomen și mă bucur că au trecut prin acest ziar mulți ziariști de calitate care lucrează acum în alte părți”, a menționat Butnaru.


Butnaru consideră că viitorul aparține domeniului online. „Se închid ediții printate foarte serioase în toată lumea. Trebuie să abordăm realitatea cu cugetul împăcat și să abordăm alte forme de jurnalism – online-ul ș.a.m.d.”, a precizat directorul fondator.

Cam în aceeași cheie își vede viitorul redacției și fondatorul și directorul săptămânalului de limbă rusă din Bălți Veaceslav Perunov, care este și președintele Asociației Presei Independente (API). Perunov a afirmat pentru Media-azi.md că, de la 1 ianuarie 2020, SP Bălți nu va mai ieși în varianta print și că redacția trece pe online. „Noi aproape zece ani am susținut acest ziar doar datorită granturilor. Datorită faptului că suntem al doilea an în proiectul Internews am văzut perspectivele de dezvoltare anume pe Internet cu video-content. Prin monetizarea site-ului, poate vom putea avea profit. Noi am văzut că varianta print nu mai are perspectivă și acum intrăm în ultima lună de apariție pe hârtie”, a explicat Perunov.

În calitate de președinte al API, Perunov atrage atenția membrilor asociației, care dețin ziare, să nu se teamă să-și dezvolte resursele pe Internet, pentru că „în  următorii cinci ani nu vor mai rămâne ziare pe hârtie”. Acesta îi îndeamnă să nu se țină de ziarele lor și „să vină la Forumul Mass-Media”.

Acesta a precizat că a preîntâmpinat deja Poșta Moldovei să nu mai facă abonări. Veaceslav Perunov a menționat că, anterior, a primit refuz pentru finanțarea a două proiecte pentru ziarul pe hârtie și că, din luna octombrie, redacția se întreține doar din surse proprii. Potrivit lui, ziarul are un tiraj de 2000 de exemplare și este citit în mare parte de persoane cu venituri mici. Perunov spune că, într-adevăr, cititorii vor rămâne fără acces la informație, dar că nu este de acord să facă voluntariat la nesfârșit.

În linii mari, ziaristul susține că nu privește acest lucru ca pe un fapt negativ, dimpotrivă, este un fenomen pozitiv, pentru că activitatea redacției nu va mai fi îngreunată și de sarcinile legate de editarea ziarului. „Dacă acest lucru se întâmpla cu trei ani în urmă, cred că avea să ne părea mult mai tragic. Astăzi însă vedem în asta un imbold pentru dezvoltarea resurselor pe Internet, rețele de socializare și mizăm foarte mult pe dezvoltarea conținutului video, chiar și pe difuzarea propriilor emisiuni și mojo-jurnalism”, ne-a spus Veaceslav Perunov.

De menționat că, din 31 mai 2019, a renunțat la varianta print și ziarul TIMPUL, iar anterior, în februarie 2016, a dispărut Ziarul Adevărul Moldova.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice din ianuarie 2019, la întrebarea „Cât de des citiți ziare (inclusiv online)?”, 55,8% dintre respondenți au răspuns că nu au citit deloc în ultimele trei luni, iar 5,2%  au afirmat că citesc ziare zilnic.