Eşti aici

Declarația ONG-urilor de media privind incidentul de la Cimișlia, cu implicarea jurnalistului Vadim Ungureanu

13 Iunie 2016
2364 de afişări
Ne exprimăm profunda îngrijorare față de incidentele repetate dintre liderii Partidului „Platforma DA” și colaboratorul portalului Today.md, Vadim Ungureanu.

Astfel, duminică, 12 iunie, Vadim Ungureanu nu a fost lăsat să intre în sala Casei de Cultură din Cimișlia, unde vroia să asiste la o întâlnire a liderilor Partidului ”Platforma DA” cu simpatizanții formațiunii.  Jurnalistul a insistat să intre fără permisiune, iar când a fost scos afară cu forța din clădire l-a numit pe unul din liderii formațiunii ”sălbatec” și ”nebun”. Ulterior, cazul a fost relatat de Publika.md, care s-a limitat la declarațiile lui Vadim Ungureanu, fără să aducă și declarațiile celeilalte părți implicare în conflict.   

Calificăm deopotrivă drept inadmisibile atât agresarea fizică și împiedicarea colaboratorului portalului Today.md  de a participa la evenimente publice, cât și comportamentul jurnalistului însuși. De asemenea, considerăm drept încălcare a normelor deontologice profesionale prezentarea dintr-o singură sursă a acestui caz de către Publika.md. 

Legea presei permite reprezentanților mass-media, în scopul exercitării atribuţiilor profesionale, să obţină şi să difuzeze informaţii;  să facă imprimări audiovizuale, să filmeze şi să fotografieze; iar  statul garantează apărarea onoarei şi demnităţii jurnalistului, îi ocroteşte sănătatea, viaţa şi bunurile. Totodată, normele deontologiei profesionale jurnalistice cer de la reprezentanții presei să dea dovadă de un comportament decent, care nu implică agresarea verbală a interlocutorilor săi, inclusiv în momentul în care le-au fost încălcate drepturile de ordin civil sau profesional.

Cerem, repetat, Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să ia măsurile de rigoare față de astfel de incidente și să aducă la cunoștința publicului larg măsurile luate față de cei care le-au provocat, precum și rezultatele acțiunilor întreprinse în raport cu persoanele care vor fi găsite vinovate.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul Acces-Info
Asociația Telejurnaliștilor Independenți