Eşti aici

Dragoș Vicol: CA vrea să anuleze dreptul străinilor de a deține pachetul majoritar în proprietatea posturilor TV și radio din Moldova

10 Ianuarie 2020
1335 de afişări
Consiliul Audiovizualului susține că va solicita modificarea legislației astfel încât cetățenii străini să nu poată deține pachetul majoritar de acțiuni în structura proprietății posturilor radio și TV moldovenești. Declarația aparține președintelui CA, Dragoș Vicol, după ce s-a aflat despre faptul că milionarul rus Igor Ceaika, fiul procurorului general al Federației Ruse, a devenit coproprietar al companiei care controlează televiziunile Primul în Moldova și Accent TV.

Vicol a precizat pentru Media Azi că membrii CA ar urma să vină cu un set de propuneri către comisia parlamentară de mass-media cerînd modificarea Codului serviciilor media audiovizuale. Instituția propune ca străinii să nu poată deține mai mult de 50% din acțiuni.

Vom veni cu anumite propuneri ca cetățenii străini să nu poată deține cote majoritare în acționariatul posturilor de radio și televiziune. Atunci când vorbim de acționarii străini nu vrem să împiedicăm accesul acționarilor care provin din țările ce au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră și, mai ales, celor care provin din spațiul comunitar european. Trebuie să găsim o modalitate prin care să nu discriminăm participarea niciunei părți, dar am vrea să stipulăm concret că ei nu au dreptul să dețină cote majoritare, ceea ce ar însemna că acționariatul persoanelor străine să fie sub 50%”, ne-a explicat Dragoș Vicol.
Președintele CA a adăugat că propunerea îi va viza pe toți proprietarii de posturi TV și radio pentru ca aceștia să nu poată influența conținuturile emise de radiodifuzori. „Politica editorială a posturilor de radio și TV din Republica Moldova totuși trebuie să fie decisă de către factorii din Moldova. Noi asigurăm libertatea de exprimare, dar considerăm că influența lor trebuie să fie limitată până la 49%”, a precizat Vicol.

Igor Ceaika, om de afaceri și feciorul cel mic al procurorului general din Federația Rusă, a obținut, pe 27 decembrie, cota parte de 51% în compania Media Invest Service (МЕДИА ИНВЕСТ СЕРВИС), fondatoarea întreprinderii Telesistem SRL. Ultima deține licențele de emisie pentru posturile Primul în Moldova și Accent TV.  Pînă acum, moldoveanul Vadim Ciubara era singurul proprietar Media Invest Service.