Eşti aici

Natalia Morari s-a retras din Consiliul de administrare al TV8, acuzând SIS de șantaj. Reacția Serviciului de Informații și Securitate

08 Septembrie 2021
1742 de afişări
Jurnalista Natalia Morari a anunțat pe pagina de Facebook că se retrage „temporar” din Consiliul de administrare al TV8 drept urmare a unor presupuse acțiuni de șantaj din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Jurnalista a invocat că pretinsele constrângeri au parvenit în contextul în care omul de afaceri Veaceslav Platon este tatăl copilului său. SIS a menționat că s-a autosesizat pe marginea declarațiilor.

„În ultimele săptămâni eu sunt șantajată de către oamenii din SIS cu aceste detalii din viața mea personală. Se dorește supunerea mea ca jurnalist, dar asta nu va fi niciodată”, a anunțat Natalia Morari în dimineața de 8 septembrie. Ea a mai precizat că suspendează emisia talk-show-ului Politica, a cărei moderatoare a fost. 

Serviciul de Informații și Securitate a precizat că  s-a autosesizat în legătură cu declarațiile apărute în spațiul public cu privire la pretinsa implicare a reprezentanților instituției în acțiuni de șantaj împotriva jurnalistei.

„Ca urmare, lansăm o invitație publică doamnei Morari în vederea elucidării circumstanțelor cazului dat și identității persoanelor care au întreprins cerințe ilegale la adresa acesteia în legătură cu activitatea sa profesională. Totodată, considerăm oportună adresarea jurnalistei la Procuratura Generală în vederea intentării unui dosar penal la subiect. SIS își asumă acordarea sprijinului plenar în eventuala desfășurare a urmăririi penale”, potrivit reacției. 

Între timp, TV8 a anunțat că la ședința comună a membrilor Asociației și a Consiliului de administrare, care a avut loc pe 7 septembrie, Igor Boțan a fost ales președinte al Asociației Obștești Media Alternativă, deținătoarea licenței de emisie a postului TV8.

Ulterior, noua conducere a TV8 a anunțat că „în urma conflictului de interese declarat la ședința comună a membrilor Asociației”, începând cu data de 7 septembrie 2021, Natalia Morari și-a depus demisia din funcția de președinte al Asociației și și-a retras calitatea de membru al Consiliului de administrare Media Alternativă. Administrația canalului a menționat și despre retragerea definitivă a emisiunii „Politica Nataliei Morari” din grila de emisie a postului din considerente deontologice.

UPDATE: Și Radio Europa Liberă Moldova a anunțat, pe 9 septembrie, că a decis - de comun acord - să suspende temporar colaborarea lunară pentru un talk show în limba rusă cu jurnalista Natalia Morari.