Eşti aici

ONG-urile de media își exprimă îngrijorarea în raport cu dublarea termenelor de soluționare a cererilor de acces la informație

19 Aprilie 2021
1201 afişări
Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu dublarea, de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), a termenelor de soluționare a cererilor de acces la informația de interes public pe perioada stării de urgență.

Potrivit pct. 26 din dispoziția CSE nr. 3, din 15 aprilie 2021, „pe perioada stării de urgență, termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum și a petițiilor se dublează”.

Reamintim că, potrivit prevederilor Legii privind accesul la informație, termenul maxim în care furnizorii sunt obligați să pună la dispoziția solicitantului informația cerută este de 15 zile lucrătoare. Totodată, legea prevede posibilitatea de prelungire a acestui termen cu încă 5 zile lucrătoare în cazul în care cererea se referă la un volum foarte mare de informații sau sunt necesare consultații suplimentare pentru a satisface cererea.

Așadar, prin efectul dispoziției CSE, jurnaliștii, dar și cetățenii, vor putea spera la un răspuns din partea autorităților publice la o solicitare de informație abia peste 30 zile lucrătoare, ceea ce ar însemna, la modul practic, 42 de zile calendaristice.
Subliniem că reprezentanții mass-media se confruntau și până acum cu o multitudine de obstacole și dificultăți în obținerea informațiilor de interes public, iar dublarea termenelor legale de soluționare a cererilor nu reprezintă decât o altă barieră construită pentru diminuarea transparenței în activitatea autorităților și instituțiilor publice.

Considerăm că dublarea termenelor pentru soluționarea solicitărilor de acces la informația de interes public constituie o măsură disproporționată și nejustificată, ce poate duce la încurajarea propagării informațiilor neveridice și speculative, pe care însăși autoritățile statului trebuie să le combată.

În situația dificilă în care se află societatea noastră, avem nevoie, mai mult ca oricând, de informarea corectă și promptă a publicului. Or, lipsa de informație poate crea panică în rândul populației și spori neîncrederea în autoritățile publice.

În legătură cu cele enunțate, lansăm un apel  către membrii Comisiei pentru Situații Excepționale ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să stopeze derapajul de la standardele în domeniul accesului la informațiile de interes public și să adopte o politică echilibrată în raport cu aplicarea măsurilor excepționale în detrimentul drepturilor și libertăților garantate de lege.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei 
Asociația Telejurnaliștilor Independenți 
Centrul  ”Acces-Info”
RISE Moldova
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic