Eşti aici

ONG-urile de media cer elucidarea cazului de amenințare a unui moderator de la Jurnal TV

23 Aprilie 2014
2387 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media cer Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii Generale să investigheze și să elucideze cazul de ameninţare a lui Anatol Durbală, unul din moderatorii emisiunii „Ora de Ras” de la postul Jurnal TV.

Cazul de ameninţare în legătură cu activitatea profesională a fost semnalat pe un site de socializare de către colegul său de platou, editorialistul Constantin Cheianu.

Menționăm că, recent, Constantin Cheianu a postat un mesaj pe un site de socializare, prin care anunță că  Anatol Durbală, co-moderatorul emisiunii „Ora de Ras”, ar fi fost telefonat în timpul nopții de către Renato Usatîi, omul de afaceri care de curând a devenit lider al unui partid politic. R. Usatîi l-ar fi înjurat și l-ar fi amenințat pe A. Durbală, declarându-se nemulțumit de felul cum a fost prezentat în timpul emisiunii din 20 aprilie a.c.

Emisiunile de satiră politică, chiar dacă nu sunt un gen jurnalistic primar, totuși sunt o componentă indispensabilă în educarea unui spirit critic sănătos în societate. În consecință, interferența în activitatea autorilor unor asemenea emisiuni este inadmisibilă. În cazul în care o persoană vizată de emisiunile umoristice se simte lezată, este recomandabil să apeleze la Consiliul de Presă și să se abțină de la astfel de gesturi de comunicare directă cu autorii emisiunii, care pot fi interpretate ca tentativă de imixtiune în activitatea lor profesională sau chiar ca amenințare la adresa acestora.

Solicităm organelor de drept să ancheteze cazul de amenințare semnalat de Constantin Cheianu pentru a stabili veridicitatea amenințărilor la adresa moderatorului emisiunii „Ora de Ras”, Anatol Durbală, iar dacă semnalul se va adeveri, persoana vinovată să fie pedepsită conform normelor legale în vigoare. Totodată, cerem ca rezultatele investigației să fie făcute publice.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova
Centrul de Investigații Jurnalistice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul „Acces-info”