Eşti aici

Preşedintele Poloniei a respins prin veto proiectul de lege privind mass-media

28 Decembrie 2021
2001 afişări
Preşedintele Poloniei Andrzej Duda a refuzat, luni, 27 decembrie, să promulge un articol de lege controversat în domeniul funcţionării companiilor mass-media, pe fondul criticilor privind o tentativă de limitare a activităţilor unui post de televiziune critic, scrie Digi24.ro cu referire la cotidianul Le Figaro.

„Am utilizat dreptul de veto", a declarat luni preşedintele Andrzej Duda, pe fondul criticilor venite din Uniunea Europeană şi din Statele Unite.

Proiectul de lege, adoptat pe 17 decembrie de Parlamentul de la Varşovia la iniţiativa formaţiunii de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), ar opri companiile media din afara Spaţiului Economic European să deţină pachete majoritare de acţiuni în Polonia. Criticii cred că este vorba de o tentativă de limitare a activităţilor postului TVN24, deţinut de compania americană Discovery, scrie Mediafax.

Guvernul conservator de la Varşovia susţine că legea vizează contracararea tentativelor de ingerinţe externe, în special din Rusia.

„Oamenii cu care am vorbit sunt preocupaţi de această situaţie, au diverse argumente, au evocat nevoia de pace şi stabilitate. Nu avem nevoie de un nou conflict, de noi probleme, avem deja destule", a subliniat preşedintele Andrzej Duda.

Bix Aliu, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în Polonia, i-a cerut lui Andrzej Duda să respingă proiectul de lege, subliniind că Washington este „extrem de dezamăgit" de această iniţiativă legislativă.

Andrzej Duda, președintele Poloniei. Sursa foto: TVN24