Eşti aici

Prima dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale: SIS, din nou responsabil de monitorizarea știrilor false

20 Ianuarie 2022
994 de afişări
Serviciul de Informații și Securitate (SIS)  este din nou responsabil de monitorizarea conținutului online care promovează informații false în domeniul energetic, ce afectează securitatea statului în condițiile stării de urgență aprobate de Parlament.  Prevederea se regăsește în prima dispoziție din acest an a Comisiei pentru Situații Excepționale, emisă la 20 ianuarie.

Potrivit documentului, SIS va aproba prin ordin și va face publică lista conținuturilor online care promovează știri false în domeniul energetic, iar furnizorii de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, în temeiul acestui ordin, sunt obligați să blocheze accesul la astfel de surse.

Astăzi, Parlamentul a instituit starea de urgență pentru 60 de zile, în baza unei solicitări a Guvernului, în contextul crizei energetice. Și în perioadele precedente, SIS a fost desemnat drept autoritate responsabilă de monitorizarea domeniului online la capitolul răspândirii știrilor false. 

În toamna anului 2021, SIS a avut sub lupă informațiile publicate de portalurile online la subiectul crizei energetice, iar primăvara - despre Covid-19. În total, de la declararea stării excepționale în domeniul energetic, în perioada 22 octombrie - 20 noiembrie 2021, SIS a solicitat blocarea conținutului a cinci site-uri. 

Sursa foto: SIS.md
 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.