Eşti aici

PRIME TV nu a fost sancționat pentru încălcări „grave” ale drepturilor copilului în emisiunea „Vorbește Moldova”

18 Decembrie 2018
2910 afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a luat act, pe 18 decembrie, de demersul Centrului Național de prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) care sesiza încălcări grave ale drepturilor copilului în emisiunea „Vorbește Moldova”, difuzată de PRIME TV.  

CNPAC se referea la materialul „Cine a lăsat-o gravidă pe Mariana?” și atrăgea atenția că informațiile prezentate pot duce la revictimizarea minorului. În plus, au fost prezentați părinții minorului, fapt care putea duce la identificarea protagonistei. Totodată, CNPAC considera că și titlul materialului transmitea un mesaj de etichetare. Autorii sesizării trăgeau concluzia: „Modul în care a fost realizată emisiunea aduce prejudicii morale grave copilului”.

CNPAC cerea ca postul PRIME TV să elimine emisiunea de pe platforma YouTube și de pe altele unde a rămas înregistrată și să fie atenționat sau sancționat pentru nerespectarea principiilor de reflectarea a victimelor minori și nerespectarea legislației privind protecția datelor personale.

La rândul său, administrația PRIME a explicat că au fost luate măsuri de protecție a copiilor – imaginile cu minora fost blurate în emisiune, numele adevărat al victimei a fost schimbat, iar în platou a fost invitat și un psiholog.

Monitorizările efectuate de CCA au constatat, de asemenea, că postul de televiziune PRIME nu a comis abateri de la legislația audiovizuală în vigoare.

Majoritatea membrilor CCA au afirmat că în mare parte postul de televiziune a respectat normele de protejare a minorilor în această emisiune.

Membra CCA Olga Guțuțui a menționat însă că, pe lângă normele legale există și norme morale, iar toate instituțiile de media ar trebui să fie mai atente atunci când prezintă astfel de informații.

În ședința sa, CCA a luat act de sesizarea CNPAC, dar nu a considerat necesară aplicarea anumitor sancțiuni pentru PRIME TV.