Eşti aici

Pro Moldova acuză TRM de partizanat politic și nerespectarea dreptului la replică. Administrația Moldova 1 respinge învinuirile

29 Iulie 2020
1117 afişări
Liderul formațiunii politice Pro Moldova, Andrian Candu, acuză compania Teleradio-Moldova că nu le reflectă inițiativele și nu îi invită la emisiuni, cetățenii fiind astfel informați „incorect și subiectiv”. Deputatul a expediat în acest sens o scrisoare oficială Consiliului de Supraveghere (CS) al TRM, Consiliului Audiovizualului și mai multor ONG-uri de media. Administrația radiodifuzorului public respinge acuzațiile și susține că a reflectat echilibrat activitatea formațiunii. Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței CS din 29 iulie.
 
În scrisoarea expediată la mijlocul lunii se invocă faptul că Teleradio-Moldova nu ar oferi „intenționat și sistematic” partidelor parlamentare de opoziție, în special formațiunii Pro Moldova, timp de emisie egal cu cel al partidelor de la putere. Furnizorul în cauză a refuzat, pe parcursul unei perioade îndelungate, să ofere posibilitatea reprezentanților partidului PRO Moldova să-și prezinte viziunile asupra evenimentelor politice în cadrul studiourilor companiei, oferind timp de eter doar pentru intervenții live pe o scurtă perioadă, în timp ce reprezentanții altor formațiuni politice și exponenții acestora erau permanent prezenți în studiouri și participau la emisiuni în întregime”, s-a plâns Andrian Candu.
 
Totodată, potrivit politicianului, invitații unor emisiuni difuzate pe post au adus acuzații la adresa Pro Moldova, iar TRM nu le-ar fi oferit dreptul la replică. În emisiuni invitații respectivi (reprezentanții puterii – n.r.) au adus acuzații la adresa liderului PRO Moldova, Andrian Candu, precum și altor deputați din grupul nostru parlamentar, cărora reprezentanții Teleradio-Moldova nu le-au oferit dreptul la replică”, scrie în demersul PRO Moldova.
 
În scrisoare, formațiunea solicită condiții egale cu partidele de guvernare pentru apariții în emisiunile audiovizuale și în platourile programelor, „oferind timp de emisie și dreptul la replică”.
 
TRM: REFLECTĂM „PERMANENT” ACTIVITATEA PRO MOLDOVA
 
În ședința Consiliului de Supraveghere al TRM,  administrația instituției a respins acuzațiile partidului. Ecaterina Stratan, directoarea generală adjunctă a TRM și responsabilă de postul Moldova 1, a menționat că opiniile partidelor de opoziție sunt prezentate permanent în edițiile informative și în emisiunile de dezbateri, iar proiectele Pro Moldova ar fi fost mediatizate prompt. Datele ar fi confirmate de o monitorizare internă, efectuată la postul TV.
 
Ecaterina Stratan a mai precizat că Andrian Candu ar fi refuzat participarea la edițiile din 18 iunie și 21 iulie ale emisiunii „Moldova în direct”. „Când l-am telefonat ultima dată pe Andrian Candu și l-am invitat personal în studio, dumnealui l-a delegat pe domnul Sergiu Sîrbu și a spus că el cu alți reprezentanți ai celorlalte partide nu vrea să apară. El vrea să vină de unul singur la noi. Bineînțeles că o să-l invităm, dar acum au fost niște teme pentru care are necesar să invităm mai mulți”, a explicat Ecaterina Stratan.
 
Mai mult, reprezentanții TRM afirmă că Andrian Candu nu ar fi solicitat acordarea dreptului la replică.
 
După audierea argumentelor TRM, membrii CS au recomandat managerilor companiei să informeze reprezentanții partidelor politice, prin mijloace electronice, despre invitațiile și aparițiile lor în emisiunile audiovizuale la TV și radioul public.

Sursa foto: captură video Moldova 1