Eşti aici

TV8 a atacat în instanță sancțiunile CA pentru difuzarea emisiunii „Internetu’ Grăiește” în care a fost vizată Elena Pahomova

24 Iulie 2020
1284 de afişări
Administrația postului de televiziune TV8 a atacat în instanță deciziile Consiliului Audiovizualului (CA) prin care canalul a fost amendat după difuzarea ediției emisiunii „Internetu’ Grăiește” în care a fost vizată jurnalista Elena Pahomova și pentru că nu ar fi pus ulterior pe post textul sancțiunii. Reprezentanții TV8 consideră că autoritatea nu a examinat corect dosarul și solicită anularea ambelor sancțiuni. De cealaltă parte, CA a respins demersul privind suspendarea executării deciziilor și a prelungit termenul de examinare a cererii prealabile pe acest caz.
 
TV8 a fost amendat cu 10.000 de lei, la sfârșitul lunii mai, după ce a difuzat o ediție a emisiunii „Internetu’ Grăiește, realizată de Andrei Bolocan și Nata Albot, în care autorii acesteia au făcut referințe la o postare pe Faceboook a Elenei Pahomova de la NTV Moldova. Emisiunea a trezit nemulțumirea jurnalistei. Atât ea, cât și postul la care activează s-au adresat cu o sesizare la CA. 
 
Ulterior, membrii autorității au mai aplicat o sancțiune de 5.000 de lei radiodifuzorului pentru că nu ar fi informat publicul că a fost amendat pentru difuzarea ediției în cauză.
 
Administrația postului de televiziune a decis să atace ambele decizii în instanța de judecată. Cererea postului a fost înregistrată pe 16 iulie. „Suntem la etapa de pregătire – este depusă, înregistrată, a fost repartizată judecătorului și așteptăm numirea ședinței de pregătire”, a comentat avocatul Vitalie Enachi pentru Media Azi. De asemenea, reprezentantul TV8 solicită în instanță aplicarea măsurilor de asigurare cu privire la suspendarea executării deciziei CA cu privire la aplicarea primei amenzi.
 
Printre altele, în cererea de chemare în judecată se menționează că CA a aplicat sancțiunea maximă, chiar dacă TV8 se află la prima abatere, și că autoritatea ar fi admis încălcări procedurale la aplicarea amenzii. Apărătorii TV8 consideră că televiziunea a întreprins toate măsurile prevăzute de normele legale întru soluționarea pe cale amiabilă a acestei neînțelegeri și că decizia contestată contravine noțiunilor de libertate de exprimare şi independență editorială.
 
Reprezentanții TV8 au expediat la adresa CA și o cerere privind suspendarea deciziilor de sancționare. Autoritatea de reglementare a respins-o însă, în cadrul ședinței publice din 23 iulie, ca neîntemeiată. De asemenea, membrii Consiliului au prelungit cu 15 zile calendaristice termenul de examinare a cererii prealabile înaintate de TV8.
 
În context, pe 10 iulie, Elena Pahomova a depus o cerere de chemare în judecată împotriva TV8 pe acest caz. Aceasta explica pe canalul său de Telegram că a dorit să audă scuzele de rigoare din partea administrației postului. „Puteau pur și simplu să prezinte scuze pentru insultele, demonstrarea fotografiilor copiilor fără permisiunea părinților, îndemnuri la ură și persecuție. Dar nu, TV8 este independent... de conștiință. Ne vom întâlni în instanță”, a scris Pahomova. Totuși, potrivit datelor portalului instanțelor, la rubrica privind statutul dosarului scrie „nu s-a dat curs”.
 
Mai devreme, tot ea a depus o plângere la Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalității pe același caz, având ca pârât doar TV8. Examinarea cererii, potrivit jurnalistei, a fost prelungită cu două luni.

Sursa Foto: TV8