Вы здесь

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei susține decriminalizarea defăimării

18 сентября 2013
1928 просмотров

Reprezentantul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Dunja Mijatović, a declarat, marți, că susține decriminalizarea defăimării în favoarea apărării libertății mass-media, potrivit unui comunicat postat pe site-ul OSCE. Dunja Mijatović a făcut aceste declarații după ce deputații italieni au propus o serie de amendamente pentru liberalizarea presei, însă acestea nu decriminalizează total defăimarea.

"Deși mă bucură abolirea pedepsei cu închisoarea, defăimarea ar trebui complet decriminalizată. Amenințarea sancțiunilor penale de orice fel pentru munca de reporter poate avea un efect înfricoșător asupra jurnalismului de investigație", a spus oficialul european.

Mijatović a spus, de asemenea, că amendamentele deputaților italieni nu conțin un plafon maxim pentru daunele financiare plătite în cazul sentințelor civile, ceea ce ar putea rezulta în procese fără o bază realistă cu care reprezentanții media ar putea fi intimidați prin sumele cerute.

"Le solicit legislatorilor italieni să ia în considerare revizuirea acestor amendamente pentru a decriminaliza în întregime defăimarea", a transmis Mijatović, care și-a exprimat de mai multe ori opoziția față de incriminarea calomniei, defăimării și insultei.

În Moldova, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, a declarat, într-un interviu pentru portalul MoldovaCurată.md că va promova ideea responsabilității penale pentru calomnie. Reacția președintelui CSJ a venit în urma publicării în presă a unor acuzații conform cărora și-ar fi protejat nepoții care făceau trafic de droguri. Ulterior, jurnaliștii au scris despre un credit de cinci milioane de lei pe care judecătorul l-ar fi luat de la Victoriabank.

Mihai Poalelungi și-a schimbat poziția, marți, spunând că nu va întreprinde nicio acţiune în privința reintroducerii pedepsei penale pentru calomnie. „Nu voi întreprinde nicio acțiune. Aceasta a fost opinia mea. A fost o părere făcută în baza practicii europene”, a spus acesta.

Pedeapsa penală pentru calomnie, defăimare și insultă a fost înlăturată în Moldova în 2005, pentru alinierea țării la standarde europene. Ulterior, a fost modificat articolul 16 al Codului Civil cu privire la defăimare și au fost introduse o serie de criterii ce pot fi luate în considerare la stabilirea sumelor ce pot fi plătite pentru daunele morale.

sursa foto: www.orer.eu