Вы здесь

Protest inedit al presei din Rusia față de arestarea unui fotojurnalist renumit

27 сентября 2013
1904 просмотра

Mai multe portaluri de știri din Rusia au încetat să mai posteze fotografii pentru articolele online în semn de protest față de arestarea lui Denis Sinyakov, un fotojurnalist renumit care activează la portalul Lenta.ru, informează Deschide.md. Fotograful, care a colaborat în trecut cu agenția Reuters, a fost închis după ce a mers la un protest împreună cu alţi 30 de activişti Greenpeace pe nava organizației, numită Arctic Sunrise.

Protestatarii, care provin din 18 țări, se opuneau forării unei platforme petroliere în largul coastei nordice a Rusiei, potrivit The Guardian. Cotidianul britanic precizează că, în timpul protestelor, doi dintre activiști au încercat să se urce pe platforma petrolieră și să-i oprească funcționarea, după care membri ai gărzii de coastă ruse au descins pe nava Greenpeace din elicoptere, amenințându-i pe cei de la bord cu cuțite și arme.

După arestarea lui Denis Sinyakov, site-urile Lenta.ru, Tvrain.ru, NTV Ecoul Moscovei, BigCity, dar și The New Times și alții au încetat să mai posteze fotografii online. Fotograful Mitya Aleshkovsky a fost cel care a îndemnat ziarele și publicațiile independente din Rusia să nu publice nicio imagine pe site-uri, în semn de solidaritate. De asemenea, mai mulți jurnaliști din Rusia au semnat o scrisoare deschisă și au trimis-o autorităților ruse, cerând eliberarea fotoreporterului și retragerea tuturor acuzațiilor împotriva lui.

"Facem apel la primele persoane din stat să respecte statul de drept şi le îndemnăm să acorde atenție acestei situații", se arată în scrisoare.

Jurnaliștii din Rusia și din lume au reacționat astfel după ce o instanță din Murmansk l-a plasat pe Sinyakov în arest preventiv de două luni și i-a refuzat eliberarea pe cauțiune, în ciuda faptului că el se afla la eveniment în calitate de fotograf, nu protestatar. Mai mulți reporteri au cerut organizarea unui protest în fața clădirii în care activează Comitetul de Anchetă din Moscova, joi după-amiază.

Procurorii ruși i-au acuzat pe cei arestați de piraterie și de formare a unui grup infracțional, ceea ce ar putea duce la sentințe de până la 15 ani de închisoare. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri că deși, în mod evident, activiștii nu pot fi acuzați de piraterie, aceștia au încălcat totuși legislația internațională. În ciuda acestei declarații, procurorii au menținut acuzația de piraterie.

Instanța rusă a precizat că Denis Sinyakov, un fotograf renumit și fost angajat al agenției de știri Reuters, nu ar trebui eliberat pe cauțiune pentru că există riscul major ca acesta să fugă din țară. Judecătorii au întărit acest argument subliniind că fotoreporterul "călătorește des în străinătate", arată The Guardian. El a fost prezentat în fața instanței purtând cătușe la mâini.

sursa foto: www.reuters.com