Вы здесь

Jurnalistul Ovidiu Zară este câștigătorul lunii ianuarie a premiului “Libertatea Presei” în România

03 февраля 2015
2126 просмотров
Câştigătorul lunii ianuarie al premiului “Libertatea Presei pentru curaj în România este Ovidiu Zară, un nume cunoscut în jurnalismul de investigație, fiind apreciat pentru luările sale de poziţie pertinente, informează site-ul premiulibertateapresei.ro.

Cu ocazia conferirii acestui premiu, Ovidiu Zară a menționat că despre curaj ca o valoare umană i-a vorbit încă bunicul său, care îi spunea că ”a avea curaj nu înseamnă absenţa fricii, ci a merge împotriva ei”. Premiantul a mai declarat că în cariera sa de jurnalist – pe care i-o datorează fostului mare gazetar Mircea Bănărescu – a înţeles că “atunci când vrei ca adevărul să triumfe, când îţi doreşti ca măcar un suflet căruia i s-a făcut o nedreptate să respire mai uşor, trebuie cu orice preţ să ai curajul de a investiga, de a scrie şi de a vorbi despre lucruri sau fapte lipsite de importanţă pentru unii, ori deranjante pentru alţii”.

Premiul “Libertatea Presei” este o inițiativă a Fundației Familia Voiculescu și a fost lansat cu scopul de a promova și recompensa orice demers sau eveniment în care democrația, libertatea au avut de câștigat, stabilind precedente în orice domeniu. Potrivit portalului, acest premiu este mai mult decât oricând în actualitate, ținând cont de tragicele evenimente petrecute în redacția Charlie Hebdo, din Paris, când ziariștii și-au pierdut viața pentru că au avut curaj să-și susțină opinia.

Concursul “Premiul Libertatea Presei pentru curaj” continuă, urmând ca în fiecare lună să fie nominalizat câte un finalist. Câștigătorul marelui premiu va fi cunoscut la sfârșitul lunii septembrie 2015, după ce vor fi desemnați premianții fiecărei luni.

“Premiul Libertatea Presei” recompensează luările de poziție împotriva abuzurilor, faptele care au împiedicat realizarea unei presiuni prin care drepturile presei ar fi fost îngrădite, dezvăluirile unor persoane din media scrisă, audio sau video sau care au legătură cu aceste domenii și care au luptat cu demnitate împotriva unui sistem corupt, mai scrie premiulibertateapresei.ro.

La concurs se pot înscrie persoane ale căror activitate este adecvată exigenţelor acestei competiţii, precum și cei care doresc să susțină presa independent sau au asigurat condiții favorabile pentru ca presa să existe.

Detalii privind regulamentul de participare la acest concurs găsiți pe http://premiulibertateapresei.ro/

Sursa foto: premiulibertateapresei.ro, antena3.ro