Вы здесь

Editura Longvinaw din Belarus, care a lansat albumul Press Photo 2011, a rămas fără licență

07 октября 2013
1882 просмотра

Un nou caz de încălcare a libertății mass-mediei a avut loc în Belarus. În 20 septembrie, Ministerul Informației a ridicat licența editurii Logvinaw după ce aceasta a publicat albumul foto Press Photo 2011, considerat "extremist" de către autorități, potrivit Media Freedom Watch.

Editura Logvinaw - condusă și înființată de antreprenorul Igor Logvinov - este unul din liderii pe piața ficțiunii literare din Belarus. Proprietarul acesteia este de părere că ridicarea licenței a fost posibilă din cauza numeroaselor încălcări de proceduri din partea autorităților și a spus că va contesta decizia. El a trimis ministrului Informației, Oleg Proleskovskii, o scrisoare în acest sens.

"Aș vrea să vă atrag atenția asupra faptului că, în vreme ce considerați lansarea materialelor din albumul Press Photo extremiste, editura nu a fost invitată să ia parte la procesul derulat în instanță. Iar acum, această decizie a curții este fundamentul revocării licenței", a adăugat și avocatul Andrei Bastunets, adjunctul Asociației Jurnaliștilor din Belarus.

Peste 40 de exemplare ale albumului Press Photo 2011 au fost confiscate de la fotoreporterii Yulia Doroshkevich, Aleksandr Vasiukovich și Vadim Zamirovskii pe 12 noiembrie 2012, la granița dintre Lituania și Belarus. În februarie 2013, au ieșit la iveală informații conform cărora materialele ar fi ajuns la KGB, iar fotoreporterii au primit o citație oficială din partea instituției.

Ulterior, experți de la Universitatea Grodno au emis, la solicitarea KGB, o analiză ce confirma faptul că albumul "reflectă în totalitate numai aspectele negative ale vieții oamenilor din Belarus (...) și subminează credibilitatea autorităților în fața partenerilor străini și organizațiilor internaționale".

Belarus Press Photo este un concurs independent de fotojurnalism, organizat anual începând din 2010. În fiecare an, fotografiile finaliștilor sunt publicate într-un album. Press Photo 2011 a fost lansat în 2012 și scos la vânzare în toată țara. Fotografiile au apărut și în alte reviste și ziare din Belarus, fiind menționate și de către agenții de presă.

sursă fotografii: Press Photo 2011