Вы здесь

Au trecut șapte ani de la moartea Annei Politkovskaia

07 октября 2013
2172 просмотра

Luni s-au împlinit șapte ani de la moartea jurnalistei Anna Politkovskaia, care a fost ucisă în 2006 în apropierea locuinței sale din Moscova. Jurnalista, născută la New York în 1958 într-o familie de diplomați ruși, a militat pentru respectarea drepturilor omului și a scris despre implicarea Kremlinului în conflictele din Cecenia, adesea criticând regimul lui Vladimir Putin.

În urmă cu șapte ani, miliţia a găsit trupul femeii în liftul blocului în care locuia. Aceasta fusese împușcată în cap și în piept. La locul crimei, milițienii au găsit un pistol Makarov și au presupus că a fost vorba de un asasinat la comandă. Patru cetățeni ceceni şi un fost ofiţer de poliţie sunt în continuare judecați pentru crimă, în cadrul unui proces cu jurați. Copiii Annei Politkovskaia au declarat că vor boicota procesul, deoarece ar exista îndoieli cu privire la integritatea juraților selectați.

Politkovskaia a absolvit facultatea de jurnalism la Moscova și a fost corespondent pentru revista rusească Novaia Gazeta din 1999. În aceeași perioadă, ea a vizitat zonele de acțiuni militare şi lagărele cu refugiaţi din Cecenia. Ea a fost unul din puţinii jurnalişti care au scris şi a relatat despre abuzurile comise de grupările armate pro-moscovite în Cecenia.

sursa foto: www.karadeniz-press.ro