Вы здесь

ONG-urile de media cer revizuirea Regulamentului privind acreditarea presei la Parlament

13 февраля 2015
2332 просмотра
Organizaţiile neguvernamentale de media solicită Biroului permanent al Parlamentului să revizuiască noul Regulament privind acreditarea reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă la Parlament, pe motiv că documentul, aprobat la 9 februarie 2015, conţine prevederi ambigue care ar putea îngrădi accesul unor instituţii mass-media la şedinţele Parlamentului.
 
Astfel, potrivit art.5 al Regulamentului, printre criteriile pe care ar trebui să le întrunească o instituţie mass-media care solicită acreditare se numără “o politică editorială independentă, echidistantă, garantând pluralismului de opinii”. Această prevedere este restrictivă şi contravine altei prevederi din Regulament (art. 4), potrivit căreia acreditarea se efectuează pe principiul nediscriminării, iar acordarea acreditării nu atrage controlul Parlamentului asupra materialelor publicate de media. Or, indiferent de politica editorială a fiecărei instituţii mass-media, acestea trebuie să aibă acces la şedinţele Parlamentului pentru a asigura accesul cetăţenilor la informaţie şi pluralismul de opinie.
 
Mai mult, prevederile alin.2) din art.5 al Regulamentului țin de competențele exclusive ale mijloacelor de informație și nu ar trebui să se regăsească în text întrucât conțin elemente de ingerință a autorității publice în activitatea mass-media.
 
Ţinând cont de faptul că noul regulament nu a fost discutat în prealabil cu reprezentanţii mass-media sau ai societăţii civile, organizaţiile semnatare solicită redactarea/revizuirea acestuia şi excluderea prevederilor care limitează dreptul la informaţie, garantat de Constituţia Republicii Moldova.

 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul Acces-Info
Asociația Presei Electronice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova