Вы здесь

CEDO a decis: camerele video ascunse pot fi folosite în jurnalismul de investigație

02 марта 2015
4237 просмотров
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că jurnaliștii au dreptul să utilizeze camere video ascunse pentru a reflecta subiecte de interes public, informează http://mediadefence.org.

Curtea s-a expus pe marginea cazului a patru jurnaliști elvețieni, care fuseseră condamnați pentru nerespectarea vieții private, după ce aceștia au folosit o cameră video ascunsă în procesul pregătirii unor materiale cu privire la escrocheriile din domeniul asigurărilor. Dându-se drept potenţiali clienți, ei au filmat în secret un agent de asigurări, iar ulterior au difuzat materialul filmat, fapt pentru care au fost dați în judecată și amendați.
 
Jurnaliștii au făcut apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, invocând argumentul că decizia judecătorească a încălcat dreptul lor la libera exprimare. Organizaţia "Media Legal Defence Initiative", specializată în acordarea asistenței juridice jurnaliștilor, bloggerilor și instituțiilor media independente, i-a reprezentat în această instanţă, considerând că utilizarea dispozitivelor de înregistrare ascunse constituie un instrument esențial în jurnalismul de investigație.
 
Judecătorii CEDO au acceptat aceste argumente şi au menţionat că inițierea unor astfel de procese penale în adresa jurnaliștilor duc la demotivarea lor.
 
Directorul “Media Legal Defence Initiativeˮ, Peter Noorlander, a salutat hotărârea CEDO, calificând-o drept un pas important pentru încurajarea jurnalismului de investigație. “Hotărârea CEDO arată clar că decizia de a folosi sau nu dispozitive de înregistrare ascunse trebuie să ţină de politica editorială,  de gradul de interes public pe care l-ar putea stârni materialul respectiv. Mai mult decât atât, Curtea a accentuat că apelul la justiția penală pentru a ataca jurnaliștii poate fi permis doar în cazuri excepționale. Este salutabilă reiterarea acestui adevăr în condițiile, când statele europene regresează, apelând tot mai des la sancțiuni de ordin penal în privința jurnaliștilorˮ, a declarat Peter Noorlander.
 
Avocatul în cadrul procesului de la CEDO, Mark Stephens, a calificat decizia CEDO drept o mare victorie pentru jurnalismul de investigație. ”Filmările cu camera ascunsă pot duce la o mai mare responsabilizare a factorilor de decizie. Cu toții ne amintim de cazurile, când au fost comise abuzuri față de bătrânii din aziluri, când au fost profanate corpurile neînsuflețite în incinta agențiilor funerare, când au avut loc abuzuri față de persoanele cu boli mintale, toate acestea fiind făcute publice în urma folosirii legitime a camerelor ascunse. Ele nu ar fi putut fi prezentate publicului în alt mod”, a comentat el.
 
Potrivit lui Mark Stephens, ”decizia CEDO va pune capăt valului de acte legislative privind protecția datelor care au început să fie aplicate la nivelul UE pentru a inhiba jurnalismul de investigație responsabilˮ.
 
 
Sursa: http://mediadefence.org
Foto: http://www.antena3.ro